Hírek

2014.04.06. 11:24

Tájékozott szavazók

Csákánydoroszló, Magyarnádalja - Mindkét településen rendben zajlott délelőtt a szavazás. A tapasztalat szerint az emberek tisztában voltak a voksolás menetével, s konkrét elképzelésük volt arról, hogy milyen változásokat szeretnének a jövőben.

Bajdó Bettina

Csákánydoroszlóban a 2. számú szavazókörben minden rendben zajlott délelőtt - tudtuk meg László Miklós szavazatszámláló bizottsági tagtól. Elmondta, az első szavazó pár perccel hat óra után érkezett, azóta pedig folyamatosan szállingóztak az emberek.

- A bizottság több tagja nem először vesz részt a választáson, hamar összerázódott a csapat - folytatta László Miklós. - Mindig van mit tenni. Kaptunk ellátmányt, kávét, üdítőt és vizet, s amikor éppen nincs senki, akkor beszélgetünk. A tapasztalat az, hogy hullámokban érkeznek a szavazók, mise előtt és utána voltak többen, a vasárnapi ebéd után is biztosan megindulnak az emberek. Délután focimeccs is van a településen, előtte is több szavazóra számítunk. Úgy vesszük észre, hogy a szavazók 90 százaléka tisztában van az előírásokkal, eddig csupán páran tettek fel kérdéseket a szavazás menetéről. Olyanok is voltak, akik elárulták, még nem tudják, hogy kire adják le a szavazatukat.

Az uránakt este hét órakor zárják, a munka utána sem ér véget, hiszen következik a számlálás és az adminisztráció.

- Azért jöttem el szavazni, mert fontos, hogy mi lesz országban a következő négy évben - árulta el Csizmazia Péter. - Mindenképpen jobban szeretnék élni, s arra vágyom, hogy a családomnak is jobb legyen. Tájékozódtam a pártok programjáról, s arra adom le a szavazatom, akinek az ígéretei a legközelebb állnak az én elképzelésemhez. A legfontosabb az, hogy ne vegyenek ki ennyi pénzt a pénztárcánkból.

- Talán valamivel könnyebb lesz - ezt már Balla István mondta, aki szerint minden szavazat számít a választásokon. Hozzátette: 40 éve dolgozik, három műszakban, hétvégente és ünnepnapokon is, mindezt havi 90 ezer forintért. A munkahelyén vannak olyanok, akik 68 ezret visznek csak haza. Azt szeretné, ha a választások után emelkedhetne a fizetése, hiszen - ahogy ő fogalmaz - ennyi pénzből képtelenség megélni. Azt is elmondta még, hogy ígéretek vannak, ám, hogy ezekből mi válik majd valóra, az kérdéses.

- Szebb jövőt szeretnék, olyan országban élni, ahol meg is lehet élni - kezdte sorolni szavazásra menet az elképzeléseit Horváth Jánosné. - Több munkahelyet kellene teremteni, hogy az emberek meg tudjanak élni. Én pontosan tudom, hogy kire és milyen pártra fogok szavazni. Azért őket választottam, mert programjuk minden pontjával egyet tudok érteni. Remélem, hogy ők nyerik meg a választást, s új időszámítás kezdődik.

Fotó: Szendi Péter

Magyarnádalján 178 szavazásra jogosult lakos él, közülük kora délelőttig több mint negyvenen járultak az urnához - tudtuk meg Németh Noémitől, a helyi 1. számú szavazókör szavazatszámláló bizottságának elnökétől. Hozzáfűzte, hogy hat órakor nyitottak, s mindjárt nyitáskor meg is érkezett az első szavazó, aki hitelesítette a papírokat és az urnát. A tapasztalatai szerint az emberek tisztában vannak azzal, hogy hogyan kell szavazni, szinte alig tett fel valaki kérdést a voksolás menetével kapcsolatban. Kiemelte, az urnák zárása után a számlálás és a papírmunka következik, majd Vasaljára szállítanak át mindent, ott újraszámolják, innen pedig Körmendre kerülnek a dokumentumok, ahol ismét összesítenek mindent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!