Hírek

2013.01.14. 13:37

Talán könnyebb év jön Csepregen is

Csepreg – Talán valamivel konszolidáltabb esztendő elé néz a város, ami főleg az adósságok elengedésének köszönhető.

Tersztyánszky Krisztina

A szervezeti változások kidolgozása azonban eltart még egy darabig. Csepregnek a lakosságszámhoz viszonyítva kiterjedt intézményhálózatról kell gondoskodnia, ezzel szemben az adóbevétel korlátozott. Ez a helyzet lényegében az idén sem változik, a törvényi előírásoknak megfelelően azonban több átszervezés történt, illetve történik még a jövőben is.

Az egyik legnagyobb változás, hogy az idei évtől az alapfokú és a művészeti oktatási intézmények az állam kezébe kerültek. Ezáltal meg kellett bontani a néhány éve létrehozott Dr. Csepregi Horváth János Közös Igazgatású Közoktatási Intézményt, közkeletű nevén a KIKI-t. A „helyben” maradt óvoda és bölcsőde Közös Igazgatású Köznevelési Intézményként továbbra is intézményfenntartó társulásban, több önkormányzat összefogásával működik. Az állam az iskola működtetéséhez is kér a várostól hárommillió forintot havonta, de a képviselők elfogadták ezt a kompromisszumot, mondván: még így is biztosabb kezekben van az iskola az államnál, mint a gyakran likviditási gondokkal küszködő helyi önkormányzatoknál.

 

Tóth Csabáné Gosztonyi Anna ügyét intézi az okmányirodában. Mostantól sem kell máshova utazni (Fotó: Kiss Teodóra)

Átalakult januártól a közigazgatás is. Csepreg az egyike annak a két kistérségi központnak – a másik Őriszentpéter –, amelyik az átszervezés során nem kapott járási státuszt. Csepreg a kőszegi járáshoz került, ez azonban a lakosság számára nem jelent túl nagy változást. Egyelőre úgy látszik, hogy csak a gyámügyek és az építéshatósági ügyek miatt kell majd a járási hivatalhoz fordulniuk. Az okmányirodai ügyintézés, bár szervezetileg az iroda a Kőszegi Járási Hivatal kirendeltségeként működik tovább, helyileg továbbra is Csepregen marad. A kormányzati szándéknak megfelelően a korábbi körjegyzőséget a közös önkormányzati hivatal váltja fel, amihez az eddigi Tömörd és Tormásliget mellett Lócs község is jelezte csatlakozási szándékát. A részletes működési rend még kidolgozásra vár, ám Király Árpád polgármester szerint a zökkenőmentes ügyintézés érdekében valószínűleg szükség lesz a járási átszervezések miatt lecsökkent hivatali létszám megnövelésére.

Ha minden a tervek szerint alakul, sok év után először tartozás nélkül kezdheti Csepreg az új esztendőt. Az állam ugyanis jelezte, hogy elengedi az ötezer fő alatti lélekszámú települések adósságát, ami Csepreg esetében három különböző jogcímen összesen 55 millió forintos hitelállományt jelent. Ezáltal éves szinten 4-5 millió forint törlesztéstől szabadul meg a költségvetés. Ennek ellenére a város önhiki nélkül valószínűleg továbbra sem fog tudni működni. Az adóbevételeket ugyanis már nem lehet feljebb srófolni, legalábbis nem érdemes kockáztatni, hogy újabb adóemeléssel lehetetlenítse el az önkormányzat a meglévő biztos adózókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!