Hírek

2017.06.22. 19:00

Támad a nyár: itt a hőségriasztás

A jövő hét keddig érvényes másodfokú hőségriasztás, és közben a meleg mellett heves záporokra is figyelmeztet a meteorológiai szolgálat. Vas megye már ma kaphat jégesőt! Lehűlést nem hoz a csapadék, fontos az óvatosság a hőségben.

Bakos Ágnes

Kilátások

- Hőségről akkor beszélünk, amikor a legmagasabb nappali hőmérséklet eléri a 30 °C-ot. Nyári napról 25, forró napról pedig 35 °C-tól beszélünk - tisztázta Zsombok Imre, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője. Hőségnap látszik egész hétre, sőt, a következő hét elejére is. Az észlelő azt mondta, mindennap 32 és 34 °C között-körül tetőzik a hőmérséklet Szombathelyen a jelenlegi kilátások szerint.

Háromszoros meteorológiai figyelmeztetés érvényes Vas megyére péntekre - hívta fel a figyelmet az észlelő. A hőség miatt másodfokú a figyelmeztetés, hiszen a napi középhőmérséklet 27 °C felett valószínű. Ez olyankor fordul elő, amikor éjszakánként sem csökken jelentősen a hőmérséklet, nem tud fel-frissülni a levegő. Szintén másodfokú, narancssárga jelű figyelmeztetést adtak ki Vas megyére a várható heves zivatarok miatt. Zsombok Imre szerint kettő-öt centiméteres jég hullhat, viharos lehet a szél - de lokálisan, csak kis területekre koncentrálva törhetnek ki a zivatarok. Ha már elered, akkor sok csapadék hullhat - erre is figyelmeztet a meteorológiai szolgálat, elsőfokú felhívásban. Azt írja a prognózis, hogy intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

Riasztás

A meteorológiai szolgálat jelentései alapján rendelt el hőségriasztást az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az országos tiszti főorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkárság.

Június 26-a, hétfő éjfélig érvényes a riasztás. Óvatosságra intenek az egészségügyi szakemberek a hőségben.

Kiss Mirkó hűsölési tanácsa: fagyi a szökőkútnál
Fotó: Unger Tamás

Hűsölés

A hőségriasztásra tekintettel közzétették a nyilvános, bárki által igénybe vehető klimatizált helyiségek listáját. Vas megyéből 36 helyszínt sorol a lista. Sok a bevásárlóközpont, üzlet, de vannak hivatali, közösségi helyszínek is. A hivatalok közül a büki, a celldömölki, a jánosházi, a lukácsházi, a sárvári, a séi és a vasszécsenyi nyitott a hőségtől szenvedők előtt, valamint a szombathelyi polgármesteri hivatal földszinti ügyféltere, és a Bejczy utcai okmányiroda ügyféltere.

UV és folyadék

Egy tíz egységből álló skálán jelöli az Országos Meteorológiai Szolgálat az UV-B-sugárzás erejét. A térkép szerint Vas megye déli részén, valamint Szombathely körül a nyolcas értéket közelíti az UV-sugárzás maximuma, de másutt is hetes érték felett alakul. Ilyenkor negyedóra alatt megéghet a normál bőr is a napon. A szakemberek azt tanácsolják, hogy világos színű, bő szabású, természetes anyagból készült ruhát viseljünk. Világos, széles karimájú fejfedőt javasolnak, és UV-szűrős napszemüveg használatát.

Simó Dalma tudja, hogy mindenképpen árnyékba kell húzódni a veszélyes UV-sugarak elől a hőségben, ez érvényes a következő napokra is!
Fotó: Szendi Péter

A szervezetnek különösen fontos a folyadék és a só pótlása, de az alkoholos italokat és a kávét, energiaitalt kerülni kell ilyenkor: megterheli a melegtől egyébként is szenvedő szervezetet.

Nyaralók

Palatin Józseffel és Nárai Ágnessel a büki fürdőben találkoztunk a hőségben. Gyermekeikkel, Hannával és Liával a pancsolóban játszottak, de próbáltak az árnyékosabb részekre húzódni. Elmondták: az extrém UV-sugárzás miatt minden lehetséges módon próbálják megóvni gyermekeik bőrét. - Maximális, ötvenes faktorszámú naptejjel kenjük be őket, Liára sapkát is adunk, hogy ne tűzze közvetlenül a nap. Hannának pedig folyamatosan vizezzük a fejét, hogy így is hűtse magát.

A legjobb ilyenkor a strandokon: a medencék hűs vizében frissülhetünk fel leginkább
Fotó: Szendi Péter

Agrárium

- A búzatáblában olyan repedések vannak, hogy a tenyerem belefér - mondta Zsombok Imre. A lehető legrosszabb minősítést kapta a talaj Szombathelyről: a "kilences talajállapotot" jelentette az észlelő. - Az elmúlt harminc napban olyan 45 milliméterrel vagyunk elmaradva, ilyen csapadékhiány van Vas megye térségében, a Szombathely-Győr vonal széles sávjában - összegezte.

Kiszáradt a talaj: Szombathely térségében húsz centiméteres mélységig csupán 20-25 százalék közötti a talajnedvesség. Nem csoda, hogy kiégésnek indultak a füves területek. A jövő héten kedden, szerdán csökkenhet a szárazság, de akkor is csak lokálisan várható csapadék (bár ez érkezhet nagy mennyiségben is). Sokat azonban ez nem segít, várhatóan csak arra lesz elég, hogy fülledt legyen a levegő és befülledjen a talaj.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!