Hírek

2013.08.26. 16:05

Támogatás önkéntes tűzoltóknak

Vas megyéből ötvenhárom önkéntes tűzoltó egyesület részesült pályázati támogatásban, összesen több mint 16 millió forint értékben.

Simon Erzsébet

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Magyar Tűzoltó Szövetség pályázatot írt ki az önkéntes tűzoltó egyesületek támogatására. Vas megyéből 53 pályázat érkezett, ezeket különféle szempontrendszerek figyelembevételével bírálta el egy bizottság, majd dr. Bakondi György tűzoltó altábornagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató hagyta jóvá - tájékoztatott Balogh Nikoletta tűzoltó zászlós, megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

A rendelkezésre álló 120 millió forintos keretösszegből üzemanyagköltséggel, tűzoltógépjármű és tűzoltótechnika javításával, felújítással és a felülvizsgálattal, felújított légzőkészülékek és tűzoltó-technikai védőeszközök átadásával, valamint oktatással, vizsgáztatással és pályaalkalmassági vizsgálatokkal kapcsolatosan kaphattak támogatást az egyesületek. Vas megyéből összesen ötvenhárom önkéntes tűzoltó egyesület nyújtott be pályázatot, valamennyien részesültek támogatásban, összesen több mint 16 millió forint értékben.

Önkéntes tűzoltók minősítő versenye Kondorfán. E település egyesülete is kapott támogatást a BM és a MTSZ pályázatán (Fotó: Kiss Teodóra)

A megye önkéntes tűzoltói közül 363-an részesültek képzési támogatásban, ők egyebek között PÁV és motoros láncfűrészkezelői tanfolyamon vehetnek részt. Az eszközök tekintetében tömlőkkel, sugárcsövekkel, puttonyfecskendőkkel, védőruhákkal, csizmákkal, sisakokkal, kámzsákkal, melles csizmákkal gazdagodtak az egyesületek. A támogatottak között megtalálhatók a legkisebb falvak önkéntes tűzoltói ugyanúgy, mint a városi egyesületek tagjai. Alsószölnöktől kezdve Bozsok, Csánig, Horvátzsidány, Ivánc, Kondorfa, Nemescsó Táplánszentkereszt, Répcelak, Vasalja és Vép tűzoltói - hogy csak néhány települést említsünk - jutottak a munkájukat könnyítő különféle felszerelésekhez. Az önkéntes tűzoltó egyesületeknek kiemelt szerepük van Vas megye mentő- és tűzvédelmében - hangsúlyozta Balogh Nikoletta. A reagálóképesség növelése az egyesületek bevonásával, önálló beavatkozásukkal érhető el, épp ezért a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltóparancsnoki képzést és minősítő gyakorlatot is szervezett számukra. Ezidáig hat önkéntes tűzoltó egyesület minősítésére került sor, az ősz folyamán további tíz egyesület bizonyíthatja az önálló feladatellátáshoz szükséges szakmai és technikai felkészültségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!