Hírek

2013.05.09. 12:24

Táncos örömök, gondok Kőszegen

Kőszeg - Nem szokták így emlegetni, pedig joggal állítható: Kőszeg táncos nagyhatalommá vált az elmúlt években Vas megyében. Két kitűnő, sok országos versenyen is szép eredményt elért együttese van: a Dance Jam és a BE-JÓ. Milyen helyzetben vannak?

Némethy Mária

A kőszegi Béri Balog Ádám Általános Iskola égisze alatt működő Dance Jam Tánccsoport több mint 20 éves múltra tekint vissza. Ez idő alatt az iskola vezetősége mindig segítette, erejéhez mérten támogatta a csoport munkáját.

- Nagy szükség is volt rá! Ahhoz, hogy ezeket az eredményeket elérjük, elsősorban a megfelelő termet kellett biztosítani az edzésekhez, de a versenyek nevezési díjainak, az utazások költségeinek a kigazdálkodása sem volt könnyű - közli Földesiné Németh Csilla  a csoport művészeti vezetője.

Kezdetben az iskola tornacsarnokában zajlottak a próbák, majd 15 éve sikerült kialakítani egy táncoktatásra alkalmas termet. Az idő múlásával azonban szükségessé vált a helyiség felújítása. 2012-ben az iskola nagyszabású korszerűsítése során csak a próbaterem renoválására volt mód.

- A szülők összefogása révén ma mégis egy korszerű teremben edzhetnek a táncosok - folytatja a tanárnő. - A 100 négyzetméteres helyiség balettszőnyeg borítást kapott, egyik falát tükörrel fedték be egy helyi vállalkozó önzetlen támogatásának köszönhetően.

A továbbiakban még balettrudak felszerelését is tervezik.

Ritkaság, hogy egy művészeti csoport mögött ilyen stabil, támogató szülői gárda áll. Olyan emberek, akik mindent megtesznek azért, hogy gyermekeik minél jobb körülmények között, minél magasabb szinten hódolhassanak egy olyan művészetnek, amely testileg és lelkileg is erősíti, fejleszti őket.

- Látva az eredményeket és lányaik lelkesedését, a szülők nemcsak a táncterem felújításában vállaltak nagy szerepet - hallom a tanárnőtől. - A versenyekre történő utazásoknál is mindig számíthatunk lelkes segítségükre. Nélkülük nem tudnánk ennyi megmérettetésen részt venni, ilyen eredményeket elérni. Köszönjük!

Tükrös teremben gyakorolnak a Dance Jam-esek. Balra a művészeti vezető, Földesiné Németh Csilla. Fotó: Benkő Sándor

Ugyanezt mondja az iskola és a szülők nagyszerű összefogásáról, támogatásáról a Bersek iskola BE-JÓ Tánccsoportjának művészeti vezetője, Horváth Márta  is.

- Sajnos idén nem jutunk el Európa-bajnokságra, ugyanis a hatalmas pénztelenség, az iszonyúan magas nevezési díjak miatt nem tudtunk elindulni a Magyar Látványtánc Sportszövetség versenyein.

Május 31-én Vépen versenyeznek a lányok, igyekeznek újra (már harmadszor!) megnyerni a Hatosfogat Vándorkupát.

- Legnagyobb vágyunk, hogy június 2-án eljussunk Budapestre a XXIV. Zuglói Táncfesztiválra, az országos amatőr táncversenyre. Csak éppen a szükséges anyagiak kellenének még hozzá. A buszköltségre és a nevezési díjakra körülbelül 160 ezer forint hiányzik. A lányaim nem jómódú családokban nevelkednek, de nagyon akarnak. Már Zuglóban nyertek sok szép kupát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!