Hírek

2015.12.15. 18:59

Tavasszal látni kezdenek a vasi szupertraffipaxok

Csak három hónapig lesz nyugalmunk: várhatóan tavasszal lesznek élesítve a fix traffipaxok, és mobil társaik tesztelése is hátra van még.

Budai Dávid

Vas megyében öt helyen számíthatunk a rögzített figyelő szemekre és a szabálytalankodással járó büntetésre. Vas megyében Sárvár külterületén a 84-es főúton, Szombathely belterületén a 86-os főúton, Vasszécseny belterületén a 87-es főúton, Káld külterületén a 84-es főúton és Kám külterületén a 87-es főúton szereltek fel fix kamerákat.

Máshol is végeztek az országban a 14,5 milliárd forintnyi uniós pénzből vásárolt Közúti Intelligens Kamerahálózat telepítésével, tájékoztatott a rendőrség a honlapján. Ettől függetlenül az éles üzemre még várhatóan tavaszig várni kell. Igaz, a 160 darab változtatható helyű szupertraffipaxok már élesben mérik a sebességet március 26-ától, ám ezek kiegészítő funkciói, mint például a biztonsági öv használat, a szabályos sávváltás, a rendszámfelismerés vagy az irányjelzés elmulasztásának rögzítése még nem működnek.

A rendőrség kizárólag azt követően kezdi meg a változtatható helyű eszközök kiegészítő funkcióinak és a fix telepítésű traffipaxok éles működtetését, hogy meggyőződött az eszközök és az adatbázisok összehangolt működéséről. Miután azonban élesedik a rendszer, utólag azt is el tudják majd dönteni, hogy a lefotózott autónak volt-e érvényes kötelező biztosítása, és nem járt-e le a műszaki vizsgája.

Egyelőre azonban mindenki, aki rettegett a szupertraffipaxok mindent látó szemétől, fellélegezhet. A rendőrség azt ígéri, a traffik élesítése előtt két héttel, tehát időben fognak szólni. Ezzel együtt arra kérik a közlekedőket, hogy mindig a KRESZ szabályainak megtartásával vezessenek. Ezt kérjük mi is, különös tekintettel arra, hogy a megyében az utóbbi időben igencsak megszaporodtak a balesetek, 93 százalékban pedig  a közlekedési szabályok megszegésére vezethetők vissza.

Címkék#traffipax

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!