Hírek

2014.03.15. 16:51

Tavasz van, tehát történik valami

Vas megye - Szombaton mindenütt az 1848-as forradalom évfordulójára emlékeztek Vas megyében is. Délelőtt igazi szép tavasz volt, nem úgy, mint Pesten 166 évvel ezelőtt.

Ölbei Lívia

A vasi városokban régóta megvan az ünneplés koreográfiája. Volt megemlékezés Körmenden – központi helye a kastély –, volt Celldömölkön is, ahol Illés Erika szobrászművész 48-as installációjánál hangzottak el beszédek, aztán megkoszorúzták az önkormányzat képviselői a 48-as honvédek sírját a celli katolikus temetőben.

Tavaszébresztés - Több mint 30 szervezet koszorúzott

Előbb Batthyány Lajosnál, aztán Horváth Boldizsárnál, végül Petőfi Sándornál tették tiszteletüket az ünneplők március 15-én.

Március 15-ei ünnepség Szombathelyen. A mikrofonnál az ünnepség narrátora, Prikazovics Ferenc. Fotó: Horváth Csaba

A Március 15-e téren katonai tiszteletadással vonták föl az országzászlót; sokan megnézték, meghallgatták a KDG diákjainak szép, átélt, az emlékezésnek és a jelennek egyaránt hitelesen szóló zenés-verses összeállítását (Szabadnak születtél). Az ünneplők innen fúvószenére, lovashuszárok vezetésével vonultak át az Ady térre, ahol az MMIK előtt az Ungaresca táncosai és a Mesebolt színészei adtak műsort, a Boglya zenekar közreműködésével: a Tavaszébresztés Horváth Győző koreográfiája, Kovács Géza rendezése, Márai Sándor szövegeivel. Az ünnepre fölkért szónok, dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész nem sokkal 11 óra előtt egészségügyi okokra hivatkozva lemondta a szereplést, dr. Puskás Tivadar polgármester azonban – aki a város új diákpolgármesterének is átadta a város kulcsát a hagyományok szerint – vállalta a beugrást. Ünnepi beszédét a 12 pont bevezetőjére építette: „Legyen béke, szabadság és egyetértés"; annak érdekében, hogy „Magyarország – ismét – Európa vezető hatalma legyen". Az Agora-szervezésű városi ünnepség koszorúzással zárult. Összesen harminchat szervezet képviselői helyezték el az emlékezés koszorúját Petőfi szobránál (amelynek talapzatát előző nap gyerekek díszítették fel). Koszorúzott előbb a kormányhivatal, aztán a vasi önkormányzat, ezután a szombathelyi önkormányzat, és így tovább: a Fidesz, a KDNP, a Pro Savaria, a Jobbik megyei és városi szervezete, ezután az LMP, az MSZP, aztán a Magyar Honvédség, a rendőrség képviselői, a pártok ifjúsági szervezetei, több kis párt képviselői, a Szombathelyi Civil Kerekasztal és mások.

A 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesület lovasai vezették az ünneplőket a Március 15-e térről az Ady térre, ébreszteni a tavaszt. Fotó: Horváth Csaba

Tavaszébresztés az Ungaresca táncosaival és a Mesebolt színészeivel az MMIK előtti téren. Fotó: Horváth Csaba

És bár a végére (úgy fél egyre) kissé beborult, a Márai által emlegetett rügypattantó figyelem azért érvényes.

A kormányváltó ellenzéki erők gyertyát gyújtottak 1848 emlékezetére

„Lesz még Magyar Köztársaság", hirdették a Szombathelyi polgárok szobránál meggyújtott mécsesek március 15-e előestéjén. A kormányváltó ellenzékiek aztán fáklyákkal vonultak a Petőfi-szoborhoz.

Fáklyákkal a Petőfi-szoborhoz. Középen dr. Nemény András. Fotó: Horváth Csaba

A Petőfi-szobornál a DK képviseletében Szuhai Viktor, az Együtt – PM képviseletében Koroknyai Sándor kapott szót. Az MSZP képviseletében dr. Nemény András mondott beszédet: mint hangsúlyozta, nemcsak az 1848/49-es forradalom és szabadságharc, de a mai magyar valóság is megkívánja a politikai tartalmú megszólalást. A 48-as 12 pont követeléseivel párhuzamot vonva kifejtette: „Ma béke helyett békemenet van, az egyetértés pedig a kormánnyal való egyetértést jelenti. Hiányt szenved a sajtószabadság, a közszolgálatiság, a jogegyenlőség, a közös teherviselés. Számomra március 15-e a szabadság ünnepe. Ott van szabadság, ahol nincs gazdasági kiszolgáltatottság. Ahol 500 ezer gyerek éhezik, ahol 4 millió szegény él, ahol a közszférában dolgozókat bármikor lehallgathatják, ahol az állami megrendelésekkel bíró munkaadók politikai pressziót gyakorolnak a munkavállalókra, ott nincs szabadság. Aki szabad Magyarországot akar, nem léphet vissza a '48 előtti időkbe. Soha többé a hatalmával visszaélő kormányt: Itt az idő, most vagy soha."

Kapcsolódó cikk:

A negyedik sajtófotótárlat a moziban

Országszerte megemlékezéseket tartottak a nemzeti ünnepen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!