Hírek

2015.02.03. 15:58

Tavasztól a gatyája is rámehet annak, aki a szenvedélyének él - Ismét drágulhat a dohányáru

Az optimista becslések szerint 70-80, a pesszimistább becslések szerint akár több száz forinttal is drágulhat tavasszal a cigaretta ára. Az áremelkedésnek maximum a feketepiac örülhet.

Lisztmayer Zsófia

A novemberben beterjesztett törvényjavaslatból kiderül, hogy két lépésben változik a dohánytermékek jövedéki adója: először április, majd július elsején. Ezer darab cigaretta esetén több mint háromezer forinttal, a finomra vágott fogyasztási dohány esetén pedig legalább ezerötszáz forinttal emelkedne majd a kivetett adó mértéke az előzetes információk szerint.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jövedéki statisztikái szerint novemberben mindössze 397 millió szál cigaretta fogyott, miközben a nemzeti dohányboltok előtti időszakban nem volt ritka az egymilliárd feletti szám sem. Információink szerint a dohányzóknak jelentős, több száz forintos emelésre is fel kell készülniük. A drágulás tovább ronthatja az egyébként is gyászos piaci helyzetet. Tavaly hozzávetőlegesen hétmilliárd szál cigarettával kereskedtek legálisan, ami újabb negatív rekordnak számít.

Fotó: Timár Gergely

Egy dohánybolt nevét nem vállaló tulajdonosa elmondta, hogy mivel a fizetések nem emelkednek, sok dohányzó tért át az utóbbi időben a megfizethetőbb termékekre.

– A dohányzó emberek dönthetnek arról, hogy abbahagyják szokásukat vagy olcsóbb cigarettára váltanak. Amikor bő tíz évvel ezelőtt elkezdtem dohányozni, 280 forintért adtak egy dobozt, jelenleg már ezer forintnál is többe kerül. Az utóbbi időben megnövekedett a dohányfogyasztás is, pedig korábban nem volt annyira jellemző. A kínálat is sokkal nagyobb, ráadásul megjelentek a prémium dohányok is – mondta el a tulajdonos.

A legális piac folyamatosan zsugorodik: tavaly novemberig 6,7 milliárd szállal kereskedtek, így az év végére talán éppen elérhette a piac a 7 milliárdos szintet. A korábbi, 2013-as 9,3 milliárd szál is negatív rekordnak számított, a korábbi években pedig bőven tízmilliárd szál felett volt az éves fogyasztás. A dohánytermékek jövedéki adóbevétele 2012-ben 344,7 milliárd forint volt, azóta viszont érezhetően csökkent: 2013-ban 311,6 milliárd forint, míg 2014-ben már csak 287,9 milliárd forint volt.

A trafik tulajdonosa hozzátette, hogy valószínűleg a cigaretta illegális kereskedelme is növekedni fog.
– Jelenleg főleg az ország keleti régiójában jellemző, Vas megyében még nem annyira elterjedt. Azt azonban tudni kell, hogy a nem ellenőrzött gyártótól piacra került termékek károsabban hatnak a szervezetre, hiszen gyártási folyamatuk eltér az ellenőrzött cigarettáétól. Érdemes megfontolni, hogy megéri-e az egészségünket kockáztatni vagy inkább kifizetjük a drágább terméket. A dohányzás egy szenvedély, mindenki eldöntheti, mennyire fontos neki.

Az utóbbi évek áremeléseinek következtében egyre többen választanak más lehetőséget: a cigaretta helyett dohányt vagy szivarkát vásárolnak a legtöbben. Az olcsóbb szivarkák egyre népszerűbbek: novemberben 48 millió szál, egész évben összesen pedig 572 millió szál fogyott, ami már a decemberi adatok nélkül is jóval több, mint 2013-ban.

Egy nevét nem vállaló helyi lakos elmondta, hogy már másfél éve dohányt vásárol a cigaretta helyett.
– Egy csomag dohány többe kerül egy doboz cigarettánál, de míg utóbbi nekem körülbelül egy hétig elég, a dohány akár egy hónapig is kitart. Sokat lehet spórolni rajta, bár nem olyan egyszerű és kényelmes, mint a dobozos cigaretta. Ha jelentősen drágulna a dohánytermékek ára, inkább megpróbálnék leszokni róla. De azt nevetségesnek tartom, hogy lassan annyiba kerül Magyarországon egy doboz cigaretta, mint Ausztriában, ahol jóval magasabb a fizetés. Ráadásul szerintem a feketepiac is élénkülni fog, már most is egyre több ismerősömtől hallottam, hogy nem legális úton szerzik be a cigarettát – tette hozzá.

Az idén egyelőre csak néhány tíz forinttal drágult egy doboz cigaretta ára néhány gyártó esetében, az információk szerint azonban a dohányosoknak jelentős, akár több száz forintos emelésre is fel kell készülniük.

Tamás Béla szombathelyi lakos elmondása szerint sajnos már az egészsége károsításáért is egyre többet kell fizetni.
– Sok szegény van az országban, akik kénytelenek lesznek majd máshonnan beszerezni a cigarettát, ha nem tudnak olyan sok pénzt kiadni érte. Így vagy úgy, de a legtöbben meg fogják oldani – tette hozzá a férfi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!