Hírek

2014.04.16. 14:25

Tekerjünk úgy, mint sógorék

Vas megye - Gondolatban már egész szépen kibővült a kerékpárút-hálózat, kapcsolódva a meglévő osztrákhoz.

Vadas Lucia

Öt kilométer. Ennyi új bicikliút átadása várható ebben az évben Vas megyében. A Sárvárt Bögöttel összekötő szakasz földmunkáit már elkezdték, a 88-as főúttal párhuzamosan indulva.

Kovács Ferenc megyei útügyi biztos további tervekről is beszámolt. A legjelentősebb fejlesztés a hármashatár környékén lehet, Ausztria Stájerország tartománya, Szlovénia és Magyarország együttműködésében.

A három natúrpark területére terveznek egy közös kerékpárút-hálózatot, sőt, nem csak utakat, de teljes kerékpáros infrastruktúrát. Lesz hagyományos és e-bike kölcsönző is. A hálózat a tömegközlekedést kiegészítve épülhet ki, bázisát a vasút- és autóbuszállomások jelentik.

Ennek a projektnek most az előkészítése zajlik, tájékoztatott Kovács Ferenc. A források még hiányoznak, az EU-ra számítanak, ehhez azonban egyrészt meg kell várni a májusi európai parlamenti választást, illetve azt, hogy milyen támogatási formákat határoz majd az új parlament. Az útügyi biztos szerint az év második felében írhatnak ki pályázatokat, amelyek között lehet olyan, aminek megfelel a nemzeti parkos-kerékpáros fejlesztési projekt.

Bringakölcsönző állomás Budapesten. Hasonló rendszert szeretnének az Őrségben is kiépíteni. Fotó: Peltzer Géza

Régóta hiányzik a kirándulóknak a Kőszeg belvárosától a határig tartó bicikliút is, mivel odaát, Léka irányába gyönyörűen kiépített, nem is közvetlenül a főút mellett, hanem úgymond a természet lágy ölén haladó kerékpárúton lehet tovább haladni. Kovács Ferenc szerint ennek kiépítéséről akkor lehet beszélni, ha majd aktuális lesz a 87-es út fejlesztése.

A Rohonc – Szombathely közti bicikliút osztrák – magyar közös fejlesztés lehet, egyelőre terv szintjén mozog.

Az Írottkőnél szintén az osztrákokkal közös tervezgetés zajlik. Itt nem aszfaltozott, hanem kavicsos, terepbringásoknak való pálya épülhetne, civil kezdeményezésre.

A húsz országon átívelő Vasfüggöny kerékpárút (amely az országhatároknál fut, az egykori vasfüggöny vonalát követi) szintén lassan, de formálódik.

Tavaly avatták a Narda és Csém (Schandorf) közötti kerékpárutat. Az osztrákoknak is érdeke volt, hogy legyen. Mint azt a dokumentációban megfogalmazták, „az elmúlt évtizedekben Burgenlandban és Stájerországban kiépült a kerékpárút hálózat. A kerékpározás e tartományokban a turisztikai kínálat egyik fő elemeként határozható meg.

Magyarországon a kerékpáros turizmus Ausztriához képest még elmaradottnak tekinthető. Szombathely és térségének bekapcsolása a nemzetközi és határon átnyúló kerékpáros hálózatába nem megoldott. A schengeni határnyitást követően (...) a határtérség kerékpáros turizmusához kapcsolódó kínálat felmérése, összehangolt közös értékesítése kiemelt potenciállal bír."

Osztrák turistatérképeken most is szerepelnek magyar útvonalak is, például Ják felé - igaz, ez valóban csak útvonal, tekerni a műúton lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!