Hírek

2010.09.06. 15:37

Teljesen megújul a történelmi domonkos kolostorudvar Vasváron

Több mint 10 millió forintból teljesen megújul a történelmi kolostorudvar a rá kapcsolódó infrastruktúrával együtt. Ha kész lesz, új kulturális minőség jelenik meg Vasváron.

Kozma Gábor

A vasvári, történelmi domonkos kolostor udvara e hetekben, köszönhetően egy több száz milliós, a város számos más pontját is megújító sikeres pályázatnak, teljesen megújul.

A munkások jelenleg a térburkolatot rakják le, amely már megélt egy áttervezést, éppen a régészeti kutatások miatt. Az udvaron három nagy fa maradt állva, e köré jönnek majd a mediterrán jellegű növények, közte levendula,   rozmaring, csombor. A boltíveket már vakolják és az udvarra vezető kis átjárók, a környező nyílászárók is megújultak (a tetőzetet korábban teljesen lecserélték).

- Ez az udvari megújítás része az átfogó, belvárosi rekonstrukciónak - mondta el Kovács Tilda megbízott polgármester. - A kolostorudvar különösen fontos szerepet kaphat a jövőben. Ékes helyszíne lehet  a vallási kötődésű programoknak, közte komolyzenei koncerteknek, kórusok fellépésének, más eseményeknek.  Ez azt is jelenti, hogy a hozzánk egyre nagyobb számban látogató vallási zarándokok, turisták új kulturális minőséget kapnak. Reméljük, ez a beruházás előbb-utóbb új munkahelyeket is hoz magával. -

Pár méterre az udvartól, az egykori  Szent Erzsébet templom helyén szintén nagy munkálatokat  látunk. Itt egy olyan teret alakítanak ki, amely szabadtéri rendezvények lebonyolítására is alkalmas lesz, kapcsolódva a kolostorhoz.

- Kiváló lehetőséget látok az alakuló kis belvárosi terekben: játszani fognak mindannyiunk örömére  - fejti ki Gergye Rezső, a Nagy Gáspár Művelődési Központ igazgatója. Aki azt is el tudja képzelni, hogy a nemzetközi színjátszó találkozó vallási tárgyú darabjait  az udvarba vigyék. Egy biztos, Vasvár egyre korszerűbb arcát mutatja.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!