Hírek

2014.02.09. 12:05

Téltemető vigasság bolondesküvővel

Csákánydoroszló - A Csákánydoroszlói Civil Szervezet Egyesület idén is felelevenítette a rönkhúzás hagyományát. A móka során Szőröslábú Teri és Görbelábú Baltazár fogadott örök hűséget egymásnak.

Bajdó Bettina

A rönkhúzás kifejezetten az Őrségre jellemző, a farsang végét jelző népszokás. A hagyomány abból ered, hogy ha vízkereszttől hamvazószerdáig nem volt a településen esküvő, akkor a falu népe férjhez adott egyet a túlkoros, pártában maradt lányok közül. A párt egy szépen feldíszített szégyenrönkre ültetve húzta a násznép. Régen ezzel a népszokással szégyeníteni, büntetni szerették volna a fiatalságot, hogy nem tudtak megházasodni, férjhez menni. Ma már a rönkhúzás a mókáról, a kacagásról, a közös programról szól.

A Csákánydoroszlói Civil Szervezet Egyesület idén is megrendezte téltemető ünnepségét szombaton. Úgy tervezték, hogy a hagyományokhoz híven böllérversennyel kezdődik a mulatság, ám idén ez elmaradt. A valódi okot nem sikerült kideríteni, viszont kreáltak egy történetet: plakáton hirdették a településen, hogy a hatóság közbeszólt. A Nemzeti Mangalica- és Sertésvédő Hivatal interpellációt nyújtott be az állatkínzó tevékenység ellen a Brüsszeli Nemzetközi Bizottságnál. Emiatt a böllérversenyeket határozatlan időre felfüggesztették. A civilek bár sajnálták, hogy nem vághattak disznót, ez sem vette el a kedvüket a szombati mulatságtól.

Az ifjú párt felültették a rönkre, majd az esküvő helyszínére húzták őket a település utcáin. Fotó: Szendi Péter

Már reggel elindultak a maskarába öltözött fiatalok és kevésbé fiatalok, hogy egy kis pénzt gyűjtsenek az esküvőre. Bálint Sándor, a civil egyesület elnöke még a boldogító igenek kimondása előtt a hagyomány felelevenítéséről beszélt.

– A farsangfarki vigasságot 2006 óta közösségi programmá tettük a településen, 2010 óta pedig böllérversenyt is tartottunk – mondta az elnök. – Nagyon sajnáljuk, hogy a verseny idén elmaradt, de tudomásul vettük a döntést. Azért a disznó „alkatrészeit" elhoztuk a művelődési házba, hogy legyen mit enni majd a lakodalomban. Délelőtt már kéregettek, hogy „összeálljon" a menyasszony öltözéke, s meghívták a településen élőket a menyegzőre. A díszes menet pedig délután kettőkor indul. Nagy titok, hogy idén kiket ad majd össze Szent Márton püspök.

Az elnök hozzátette, reméli, hogy senkinek nem lesz ellenvetése a nász ellen, így megtarthatják az esküvőt, a lakodalomban pedig jót mulathat a település apraja-nagyja.

A művelődési házban került sor végül a mókás ceremóniára. Fotó: Szendi Péter

Délután kettő órakor már maskarába öltözött emberek gyülekeztek a művelődési ház udvarán, még a legkisebbek is jelmezbe bújtak, Micimackó például babakocsin érkezett. A kisbíró kihirdette a szájtátó sokadalom előtt, hogy a faluban nagy lakodalmat ülnek: egybekel egy kissé furcsa pár, csak az a baj velük, hogy egyikük sem ifjú már. A legény házánál állt már a násznép, amikor kiderült, hogy a vőlegény nem sokkal szebb a ló hátsójánál. Ráadásul lusta is, nem dolgozik semmit, ezért örült is a család, hogy megnősül a galád. Úgy döntöttek együtt, hogy szomorítson ezután mást Görbelábú Baltazár.

Szent Márton püspök is szólt a násznéphez, akik azért gyűltek össze, hogy szemtanúi legyenek, amint a hitetlen hitközség két agyament tagja örök hűséget fogad egymásnak. A két fiatal arra az esztelen elhatározásra jutott ugyanis, hogy ágyas-, illetve házastársak lesznek. Miután az örömanya könnyek között elbúcsúztatta fiát, felültették a vőlegényt a feldíszített szekérre. Mielőtt meggondolta volna magát a balga lelke, a menyasszony házához húzták. Nem sokáig jutott a díszes menet, hiszen körülbelül kétszáz méter után lélekerősítőre volt szüksége a násznépnek. A lányos háznál már epekedve várták a vőlegényt és a vendégeket. Itt is akadtak problémák: a lányos ház réme szebb volt a bányáénál. Szőröslábú Teri kicsit szégyenlős volt, s nem mutatta meg magát. Pedig elmentek a házához jó néhányan, bejárták az erdőt, rétet, keresték az igaz szépet. Láttak sok menyecskét, csúnyákat és a szépecskét, de egy sem volt olyan ostoba, hogy férjhez menne ma. Találtak mégis egyet, nem is szüzet, nem is szépet. Görbelábú Boldizsár azonban kijelentette, hogy ő ennyivel is beéri. Több sem kellett, a fiatalok egymás nyakába borultak, a csókot azonban a püspök még nem engedte. Szóba kerültek az elmúlt év viccesebb történetei is, majd megvendégelték a násznépet. Egy kis evés, ivás után a rönkre került a menyasszony és a vőlegény, s felkerekedett a díszes kompánia is, hogy hangos énekszó kíséretében jussanak el az esküvő helyszínére. A művelődési házban a semleges egyház püspöke szólt a házasulandókhoz, akik végül kimondták a boldogtalanító igent. Az esketés után a mulatság következett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!