Hírek

2013.08.16. 09:59

Térképre került Vas megye

Vas megye - A parlagfű pollenkoncentrációja több helyütt elérte a riasztási szintet. Vas megye narancssárgába borult a térképen.

Bajdó Bettina

Az ország több részén elérte az első riasztási szintet a parlagfű pollenkoncentrációja. Az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) Aerobiológiai Monitorozási Hálózatának adatai alapján készült térképen már az is látszik, hogy az elmúlt héten a Balatontól délre, a Somogyi-dombság valamint a Mezőföld, illetve a Duna vonalát átlépve a Kiskunság nagyobb részén összefüggően, és az ország keleti határszakasza mentén is elérte a parlagfű pollenkoncentrációja a 30-49 pollenszemet légköbméterenként. Ezért az OKI ezekre a tájakra elsőfokú, azaz piros riasztást adott ki. Emellett hazánk túlnyomó részén figyelmeztető (narancs) jelzés van érvényben, ez alól csak a Visegrádi-hegység és a Börzsöny, valamint a Villányi-hegység térsége kivétel. A parlagfű pollenkoncentrációja várhatóan a következő napokban, hetekben emelkedni fog, ezért az arra érzékenyek készüljenek fel tüneteik erősödésére. A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer térképe a szezonban hetente frissül. A térkép az Ambrosia pollenkoncentrációjának adott hétre jellemző, becsült országos eloszlásáról ad tájékoztatást, míg ennek egészségügyi szempontú megítéléséhez a riasztási kategóriák szín szerinti besorolása szolgál támpontul. A grafikus ábrázolás egy-egy térség átlagos pollenhelyzetének megítéléséhez ad viszonyítási alapot, azonban egy parlagfüves terület mellett elsétálva a megadott jelzés szerinti egészségügyi terhelés többszöröse érheti a szervezetet _ figyelmeztetnek a szakemberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!