Hírek

2015.11.16. 16:22

Terrorpánik: a szombathelyi szakértők szerint máris többen tanulnak lőni

Nógrádi György szakértőt, szombathelyi politológust és egy városi lövészklub vezetőjét kérdeztük arról, félnek-e a vasiak a hétvége óta nagyon is reális terrorveszély miatt. Mekkora a kockázat, hogy terroristák jönnek a menekültekkel? Meglepő válaszokat kaptunk.

Cseszkó Tamás

- Jelen helyzetben szinte lehetetlennek tűnik különbséget tenni a gazdasági bevándorlók és a politikai üldözöttek között - mondta el lapunknak prof. dr. Nógrádi György, hozzátéve, hogy mára világossá vált, hogy sokan vannak azok, akik azt mondják, hogy a szír polgárháború miatt menekülnek, valójában soha nem jártak Szíriában. A professzor arról is beszélt, hogy szinte mindenki politikai üldözöttnek vallja magát, hiszen tudják, hogy így az európai államok befogadják őket.

- A regisztrációs pontokon a rögzítés gyakran bemondásra történik, így szinte bárki kiadhatja magát szír menekültnek - fogalmazott Nógrádi György, majd aláhúzta: szinte minden jelentés megerősíti, hogy a terroristák nagy része is a bevándorlók közé vegyülve érkezik a különböző európai országokba.

Székely Klára egyetemi tanár, szombathelyi politológus szerint rettenetesen nagy a kockázata annak, hogy a bevándorlókkal, migránsokkal és menekültekkel együtt terroristák is beszivárognak Európába.

- Ugyanakkor fontos, hogy ne tegyünk egyenlőségjelet az emberek és a terroristák közé - fogalmazott a szakértő, hozzátéve, hogy egyelőre nem körvonalazódik azon megoldás, miként lehetne az ügyet valósághűen kezelni. - Sajnos azok az emberek fognak még inkább bajba kerülni, akik eddig is szenvedtek az iszlám terrorizmustól, holott maguk is iszlám vallásúak. Székely Klára arról is beszélt, hogy az emberek nagy része militáns szellemű, ez pedig most fokozódni látszik, többen tanulnak lőni. - Összeurópai összefogásra lenne szükség, de az utóbbi két évtizedben valami történt a kontinensen, a tagországok többsége a közösségtől várja a védelmet, és nem tudnak konkrétan olyan erőt produkálni, amely megvédené az európai határokat. A politológus szerint a szervezeti, de még a jogi alap is hiányzik a határvédelemhez.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy térségünkben mennyire került célkeresztbe az önvédelem. Először egy izraeli küzdősportokat oktató edzőhöz fordultunk, aki elmondta: egyéb erőszakos cselekmények miatt jelentkeznek a tanfolyamokra, legyen szó utcai verekedésekről vagy éppen családon belüli erőszakról, ugyanakkor a bevándorlóktól, terroristáktól való félelem miatt még nem találkozott jelentkezővel. A Szombathelyi Lövészklub munkatársa már nagyobb aktivitásról számolt be. - Nem tudom, hogy az elmúlt időszak hatására vagy sem, de érezhetően nagyobb az érdeklődés mind a lövészet, mind az engedély nélküli fegyverek iránt -mondta el Szunyi Mihály, hozzátéve, hogy a röszkei határzárnál történt események előtti hetekben sokszorosára nőtt a nem engedélyköteles fegyverek iránti kereslet. - Ausztriában pedig két hét alatt kifosztották a fegyverboltokat, ott nem annyira szigorúak a szabályok, mint Magyarországon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!