Hírek

2014.04.23. 15:30

Két éve működik az Állatvédők Vasi Egyesülete

Szombathely - Az Állatvédők Vasi Egyesülete szombathelyi központtal 2012-ben alakult állatvédő szervezet.

Farkas Eszter

Az Állatvédők Vasi Egyesületének legfőbb céljai a magyar állatvédelem helyzetének javítása, a kóbor és rossz körülmények között tartott állatok mentése, ideiglenes elhelyezése és új, végleges gazdához juttatása.

- Alapító tagjaink közül mindegyikünk rendelkezik többéves állatvédő, -mentő múlttal, korábban is kapcsolatban álltunk egymással. Azért alapítottuk az egyesületet, mert egyetértünk az állatmentés alapelveiben, s próbáljuk magas színvonalon művelni. Feladatunknak tartjuk, hogy a segítségnyújtás mellett hosszú távon is változtathassunk, javíthassunk a háziállatok életminőségén. Szeretnénk a felnőtt és a felnövekvő nemzedékben is tudatosítani a felelős állattartást. Igyekszünk ezen fogalmakat a mindennapi iskolai oktatás részévé tenni, hogy a gyermekek tudatosabb állattartási szemlélettel nőjenek fel - mondta el Pap Márta, az egyesület vezetőségi tagja.

- Tagjaink közt tudhatjuk Nagy Tímeát, aki Vas megyében a görénymentést végzi évek óta. Nagy Andrea a fészkekből kipottyant fiókákat és sérült madarakat ment. Vértesi Andrea alelnökünknél vannak a legjobb helyen az újszülött kutyák, ha például az anya elpusztult és nem képes felnevelni őket. Sokéves tapasztalatával már nagyon sok kutyababát nevelt fel sikeresen. Dienes Szandra a gazdasági alelnökünk kutatja fel a pályázatokat, örökbefogadó napokra ő kéri meg a hatósági állatorvosi engedélyeket. Foglalkozik az új tagokkal, az önkéntes közmunkára jelentkező fiatalokkal, s tartja a kapcsolatot a hivatalos szervekkel, adományozókkal. Asbóth Mária titkárunk segíti az elnökség munkáját, végzi a szervezési teendőket, vezeti a közgyűléseken a jegyzőkönyvet, és gondoskodik annak összehívásáról. Varga Dániel elnökünk és Vértesi Andrea alelnökünk Ausztriában dolgozik állatgondozóként, és sikeresen építik ki a jó kapcsolatot az ausztriai állatvédő szervezetekkel - mutatta be az egyesület tagjait Márta.

- Egyik célunk ehhez is köthető, szeretnénk az egyre bővülő nemzetközi kapcsolatainkat is tovább fejleszteni, szélesíteni. Az elmúlt hónapokban egyébként több új taggal bővült egyesületünk, akik nagyon lelkesek, és szív-ügyüknek tekintik az állatvédelmet - tette hozzá Márta.

Pap Márta, az Állatvédők Vasi Egyesületének elnökségi tagja egy hatalmas doggal barátkozik (Fotó: Állatvédők Vasi Egyesülete)

Az egyesület az elmúlt időszakban sok állatkínzásos esetet tárt fel, némelyikről lapunk is beszámolt korábban.

- Mentettünk állatokat Gersekarátról, Bobáról, Győrvárról és Vönöckről is. Jó kapcsolat alakult ki a mentések során a Rágcsálómentőkkel és a budapesti Noé Állat-otthonnal. Megkerestek már olyan problémával is minket, hogy nagyon rossz körülmények között élő majmon kellene segítenünk. Összefogással így lett Pepe, a makákó a Noé Állatotthon lakója. Ha a környezetünkben például cirkuszi előadást hirdetnek, megpróbálunk utánajárni az ott lévő állatok tartási körülményeinek is. Ha rossz fizikai állapotban lévő állatot látunk, segítséget kérünk a hatósági állatorvostól, illetve kérjük a kötelező oltások meglétének és a tartási körülményeknek az ellenőrzését. Fontosnak tartjuk olyan állattartók, gazdik segítését, akik felelős, jó gazda gondosságával tartják állataikat, de rövid időre segítségre szorulnak. Például, ha a gazda kórházba kerül és nem tudja elhelyezni az állatot, vagy átmenetileg munkanélkülivé vált és problémát jelent a kutya etetése, vagy lakhatási, költözési probléma esetén - emelte ki az állatvédő.

- Egy másik fontos feladatunk, hogy elérjük, hogy a felelős állattartás bekerüljön az állatvédelem-oktatásba. Ezért önkéntes közmunkás fiatalokat is fogadunk. Rövid távú céljaink között szerepel a Vas Megyei Rendőr-főkapitánysággal tervezett együttműködés létrehozása, amelybe más állatvédő szervezeteket is szeretnénk bevonni. Fontos ez az együttműködés, hiszen így még hatékonyabban működhet az állatvédelmi törvény betartása és betartatása, valamint, hogy az állatkínzásos esetekben segíthetjük a hatóság munkáját. Szeretnénk állatvédelemmel kapcsolatos oktatást is kapni, a jogi változásokról, eljárásokról naprakészen értesülni - ecsetelte az állatvédő.

- Terveink között szerepel a belvárosban hulladékgyűjtőket felszerelni, kutyagumi-gyűjtő tasakokkal, hiszen a kutyás és a nem kutyás társadalom között ez az egyik legnagyobb konfliktusforrás. Ezt az elképzelést dr. Takátsné dr. Tenki Mária tanácsnok asszony támogatásával igyekszünk megvalósítani. Ami a várossal való együttműködést illeti, a közeljövőben szeretnénk leülni Szombathely vezetőivel az ebtartási rendeletről tárgyalni - egészítette ki Márta.

- Működésünket adományokból fedezzük, s anyagilag segít minket a Szombathelyi Kutyamenhely Alapítvány is. Hosszú távú célunk egy olyan menhely létrehozása, amely egyben oktatófarm is, nem csak kutyákkal és macskákkal, hanem mindenféle haszon- és hobbiállattal. Fő támogatónk a Szombathelyi Állatkórház, ahol mentettjeink kedvezményes ellátásban részesülnek - vázolta fel Márta, aki hozzátette, hogy az Állatvédők Vasi Egyesülete örökbefogadó napokon is képviseli magát, legközelebb hétvégén, a Herényi Virágúton lesznek jelen.

- Minden kutyánk oltva, chipezve, féregtelenítve, bolhátlanítva, a szukák ivartalanítva vannak. Állataink örökbe fogadási szerződéssel vihetőek el. Minden kutya külön történet, külön egyéniség. Gyöpöske például májusban lesz kétéves, airedale terrier keverék, kan kutyus. Háromhetesen kihűlve, egy kartondobozban találta egy kisfiú a főút szélén, s juttatta el egyesületünkhöz. Testvére sajnos már meghalt mellette, ő is az utolsó pillanatban került gondozásunkba. Nagy mozgás-igényű, aktív, játékos kutya, nagyon nagy a szeretetéhsége van, sportos gazdijelöltnek a legmegfelelőbb. Mollyt félméteres láncról, csontsoványan mentettük. Kétéves agár-foxi keverék, közepes testű szuka kutya. Kedves, bújós, jó jelzőkutya. Más kutyákkal jól kijön, gyerekeket szereti, macska és más házi kedvenc mellé viszont nem ajánljuk. Casper családja elköltözött, a kutya antiszociális volt, utálta a gyerekeket a kutyákat, a macskákat. Fél év rehabilitációra volt szüksége, mire kedves, szobatiszta, barátságos lett. Kutyákkal, macskákkal már jól kijön, nem rombol. Ő kétéves tacskó-csivava keverék. Candy három hétig kóborolt félméteres lánccal a nyakában, a Parkerdő lakóparkban, mire be tudtuk fogni. A férfiaktól nagyon félt. 10 12 hónapos szuka, kedves, barátságos, férfiaktól már csak kicsit tart, jó jelzőkutya, más kutyákkal jól kijön. Sunny Csepregen az út szélen talált vizslakeverék kislány, valószínűleg több hónapig kóborolt az utcákon. Most 8 10 hónapos, kedves, bújós, más kutyákkal jól kijön. Többek között velük is találkozhatnak azok, akik meglátogatnak minket a Herényi Virágúton - tette hozzá Márta.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!