Hírek

2017.02.18. 14:45

A szekálás ellen harcol dalaival a vasi Eminem és féltestvére

Gondolná, hogy népszerű angol rapper él Harasztifaluban? És a féltestvérével karöltve nem is akármilyen célért küzd!

Elek Szilveszter

Cséve Vayne és Cséve Thomas, a két féltestvér családi okokból hagyta ott négy évvel ezelőtt Angliát. Így kerültek Robin Hood városából, Nottinghamből a Körmend melletti Harasztifaluba. Bármennyire különös fordulat ez, a történetük igazából nem ezért érdekes.

- Thomas nagyon lelkes, szeret belevágni új projektekbe - meséli Cséve Vayne, aki már egészen jól elsajátította a magyar nyelvet. - Ezért is próbálta ki a videózást, majd kicsit később az éneklést - fűzi hozzá. A fiúk mosolya arról tanúskodik, hogy a „klasszikus” dalolással nem voltak túl nagy sikerei Thomasnak, azon kívül, hogy nagyon jól érezték magukat közben.

- Csináltunk pár humorosabb videót, de hamar rájöttünk, hogy ez nem az ő területe - ecseteli Vayne, aki a kamerás szerepét tölti be a produkciókban. A mobiljával követte jellegzetes sapkáiról és aranykeretes szemüvegéről könnyen felismerhető féltestvére mozdulatait. Azonban, amikor Thomas kipróbálta a rapet is, mintha új dimenzió nyílt volna meg a számukra. - A féltestvérem nagyon ügyes volt, úgy rappel, mintha mindig ezt csinálta volna - mondja lelkesen Vayne, akinek az arcán még mindig látszik, hogy mennyire meglepődött azokban a pillanatokban. - Volt, aki Eminemhez hasonlította - fűzi hozzá.

Thomas persze rögtön jelzi, hogy ő ezt azért túlzásnak véli. Rájöttek, hogy Thomas tehetségét nem szabad rejtegetniük. Persze az újdonsült rapper nem a megszokott sablonokat akarta megmutatni. - Ez többnyire az utca zenéje, az ilyen stílusú számok szövegei indulatosak, és olyan szörnyű dolgokról szólnak, mint a kábítószerek, italok, fegyverek. Ezek a témák túl agresszívek jólelkű féltestvérem számára, úgysem tudott volna azonosulni velük - hangsúlyozza.Thomas nagyon is komolyan gondolta a rapzene újraértelmezését - addig nem nyugodott, ameddig nem sikerült olyan témára bukkannia, amely eltér a megszokottól. Hat hónappal ezelőtt úgy döntött, hogy Starboy Thomas néven szembeszáll egy rettegett fogalommal, a „bullying-gel”. Ez az angol szó a szekálás durvább formáját takarja, amely főleg az iskolákban fordul elő. A közösség kipécéz valakit, aki kicsit eltér a többiektől, és emiatt elkezdi sértegetni.

- Főleg azért választottam ezt az utat, mert sajnos nekem is mély sebeket okozott a "bullying" - emlékezik vissza Thomas, majd felsóhajt. - A családomat is óriási veszteség érte emiatt, ráadásul az iskolában is gyakran szekáltak engem. Már olyan "apróságok" is okot adhatnak arra, hogy kiközösítsenek valakit, hogy vörös a haja, vagy beszédhibás - mióta a fiatalember a zenén keresztül kiöntötte a lelkét a világnak, már sokkal könnyebb beszélnie ezekről a dolgokról. Thomas, amellett, hogy dalszövegeiben a "bullying" megannyi áldozata mellé áll, azoknak is szeretne üzenni, akik bántják a többieket. - Elkapatják magukat és nem gondolnak bele, hogy ami nekik vicces, az a másiknak milyen komoly traumákat, lelki fájdalmat okoz. Ez pedig akár depresszióhoz is vezethet - hangsúlyozta a rapper, aki nem szeretné ecsetelni a lelki betegség következményeit.

Cséve Thomas és Vayne elválaszthatatlanok. Lelkesedésüknek eredménye is van: volt olyan videójuk, amit 1,3 millió ember tekintett meg

Thomas számára a legfontosabb, hogy az emberek végre elhiggyék: mindenki egyenlő! - Ha ez csak utópia is, de remélem, hogy a kiközösítettek azonosulni tudnak szókimondó szövegeimmel, és úgy éreznek, mintha valaki végre tényleg meghallgatná őket - mondja a fiatalember. Minden jel arra mutat, hogy ez megtörtént. Ugyanis, röviddel azután, hogy több közösségi oldalra feltöltötték a tartalmaikat, rengetegen kezdték el követni őket.

- Nagyon sok pozitív reakció és üzenet érkezett hozzánk - mondja Vayne. - Az egyik videónkat például nem kevesebb, mint 1,3 millió ember látta - emeli ki.

Mindez túl szép lett volna ahhoz, hogy igaz legyen, nemde? A féltestvérek sajnos nem tudták sokáig felhőtlenül élvezni a sikerüket. - Valaki feltörte a népszerű fiókunkat és elloptak onnét dolgokat - ecseteli szomorkásan Vayne.

A féltestvérek azonban nem akartak birokra kelni senkivel sem. Úgy érezték, hogy ezt el kell engedniük és újra kell kezdeniük a projektet. Így is tettek, és nem bánták meg. - Idén már meg is jelent új videónk, és a követőink elkezdtek átvándorolni feltört fiókunkból az újba - mondja büszkén Thomas, és hozzáteszi, hogy nemsokára forgatják első profi klipjüket is. A kezdeményezés tehát robog tovább a siker útján. - Már az egész világból kapunk sokatmondó képeket, kedves és gyakran megrázó üzeneteket is a támogatóinktól - meséli Vayne, miközben a bolygó legkülönbözőbb pontjairól érkező fotókat mutat a számítógépén. Kaptak képet többek között Kínából, Angliából, sőt, még Magyarországból is - annak ellenére, hogy hazánkban még csak kevesen ismerik őket. Már az angol média is felfigyelt rájuk. - Az egyik népszerű rádió játssza Thomas dalát, és elhívtak minket interjúra is, de ódzkodunk az ilyenektől, ugyanis mi nem akarunk sztárok lenni - hangsúlyozza Vayne. - A célunk csupán az, hogy segítsünk másokon, ha csak egyetlen ember lelkét meg tudjuk könnyíteni, az már boldogabbá tesz minket - fűzi hozzá.

A féltestvérek házában jól megfér egymás mellett a jó öreg szarvastrófea, a magyar címeres falióra és az angol zászló. Thomas és Vayne arról is megosztott pár gondolatot, hogy hogyan érzik magukat Vas megyében. - Nagyon szép ez a hely, sokkal nyugodtabb, mint Anglia, és a közösség is kiváló - mondja Vayne. - Nekem például asztmám volt, de annyira tiszta itt a levegő, hogy szinte teljesen elmúlt - teszi hozzá Thomas. Érdekes módon a helyi zenészekkel, rendezvényszervezőkkel még nem fűzték szorosabbra a kapcsolatukat - ez főleg azért különleges, mert nincs is konkrét oka. - Természetesen Magyarországon is szívesen előadnám magam, bármilyen lehetőségen elgondolkodom, ugyanis a "bullying" mindenhol megkeseríti sokak életét, és az ellene vívott harcban minden erőnket meg kell mozgani - hangsúlyozta Thomas

Mennyire népszerű a megyében a rap?

Mivel több Vas megyéből származó rapper ténykedik aktívan, nyugodtan kijelenthető, hogy van itt kultúrája ennek a zenei stílusnak. Több kisebb, még ismeretlen banda mellett a megye büszkélkedhet olyan népszerűbb nevekkel is, mint Zola, aki Körmenden született, ott is járt iskolába, de aztán egészen Angliáig vitte az útja. Fontos kiemelni a Social Free Face-t is.

Az ütős dalokat játszó együttes 1994 augusztusában alakult Szombathelyen, és ha a buli úgy kívánja, ma is fellépnek. Ők azért is különlegesek, mert eredetileg nem csupán rapet játszanak, de a hardcore vonal mentén átmentek az utóbbi irányába is, és a közönség visszajelzései alapján sikeres lett a kezdeményezésük. Valószínűleg a legismertebb vasi előadó a műfajban Csöndör László, művésznevén Diaz, aki Körmenden látta meg a napvilágot. Diaz 2001-ben kezdett el zenélni. Eleinte csak a hip-hop érdekelte, de később már az rnb és a pop műfaja felé is kacsingatott. Nagyot dobott az előadó népszerűségén, amikor 2014-ben Fluor Tomival közösen megalapították a Welhello nevű formációt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!