Hírek

2017.01.09. 20:10

Tilos rálépni az Abért-tó jegére

Lukácsháza, Vaskeresztes - Bármennyire is csábító gondolat a szabadtéri jégfelületeken csúszkálni, korcsolyázni, rengeteg veszélyt rejt magában ez a szórakozás. Sőt: Vas megye egyes tavain tiltott is a jégre lépni. A katasztrófavédők azonban felkészültek a balesetekre is.

Vadas Krisztina

Hiába fagytak be Vas megye élővizei, a legtöbbre tilos rálépni, korcsolyázni rajta. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság felhívta mindenki figyelmét, hogy a lukácsházi Abért-tavon tilos korcsolyázni, ám hétfőn délután még több, önfeledten csúszkáló embert láttunk.

Hétfőn még láttunk korcsolyázókat az Abért-tavon, annak ellenére, hogy táblák is tiltják a jégre lépést Fotó: Szendi Péter

A vízügyi igazgatóság kiemelte: fenntartási kötelezettségük ugyan van a tóra, de nem tartozik feladatköreikbe a jég vastagságának és minőségének vizsgálata, így az sem megállapítható, hogy biztonságos-e rálépni. Éppen ezért tilos az Abért-tó jegén tartózkodni, amelyet tiltó táblák is jeleznek a tó körül. Ha ezt valaki figyelmen kívül hagyja, az saját felelősségére teszi.

A lehetséges balesetekre azonban felkészültek a vasi tűzoltók. A szombathelyi hivatásos tűzoltóparancsnokság és a velük együttműködési megállapodást kötött önkéntes tűzoltó egyesületek vettek részt vasárnap a vaskeresztesi tónál szervezett gyakorlaton. Több mint ötvenen gykorlatoztak, az elképzelt szituáció szerint két embert kellett a jeges vízből kimenteni. A cáki, kőszegszerdahelyi, nardai, vaskeresztesi, toronyi, felsőcsatári, szombathelyi önkéntes tűzoltó egyesület tagjai a Borostyánkő Járási Mentőcsoportban tevékenykedő Savaria Dive Búvár Klub két tagját mentették a jeges tóból. A hideg idő ellenére a tűzoltók létrák és kötelek segítségével az életmentést szakszerűen és gyorsan hajtották végre - tájékoztatott a gyakorlatról a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a honlapján.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!