Hírek

2009.03.06. 03:27

Tiltakozási hullám az égető ellen

<b>Térségi körkép</b> - Az elmúlt két hétben egyre erősödött a tervezett hulladékégető elleni küzdelem és tiltakozás. Szorít az idő. Az elsőfokú építési engedély ellen március huszadikáig lehet fellebbezni.

Szenkovits Péter

A Heiligenkreuzba (Rábakeresztúrra) tervezett hulladékégető felépítése ellen egyre többen - és több helyszínen - emelték, emelik föl szavukat. A legújabb tiltakozási hullám - mint emlékezetes - a múlt hét elején kezdődött el (vagy inkább erősödött fel ismét) a parlamentben. V. Németh Zsolt és Bebes István honatyák interpelláltak Ennyit ér a magyar diplomácia? címmel. (Egy héttel ezelőtt szolgáltunk a részletekkel.)

A múlt csütörtökön a Greenpeace osztrák és magyar aktivistái közösen szerveztek egy hangos - utólag kijelenthető: nagyon is hasznos, a közfigyelmet igencsak fölébresztő - tiltakozást Eisenstadtban (Kismartonban). Szemetet borítottak az osztrák Begas energetikai cég központja elé, jelképesen demonstrálva, hogy a magyar lakosság szívja majd be az ausztriai szemét füstjét. Ekként fogalmazott Mezei Csaba, a Greenpeace magyar igazgatója: Burgenland figyelmen kívül hagyott minden civil és helyi aggodalmat, amikor áldását adta az égető építésére. Lábbal tiporják a határ mellett élő magyarok jogát az egészséges, élhető környezethez... A magyar diplomácia tehetetlensége és az osztrák hatóságok nemtörődömsége ellenére a Greenpeace nem adja fel, tovább küzd az égető megvalósítása ellen, karöltve az érintett helyi lakosokkal és civil szervezetekkel. Mint arról már beszámoltunk, az egyik Begas-vezér igencsak lekezelő volt a környezetvédőkkel szemben, a vállát rándította arra a felvetésre: mit szól ahhoz, hogy Magyarország egy emberként tiltakozik a bűzmű ellen?

Másnap Budapesten, az Osztrák Köztrásaság Nagykövetsége előtt szentgotthárdi vörösmartys diákok és tanárok gyűrűjében tartottak tiltakozó sajtótájékoztatót Viniczay Tibor polgármesterrel és Bugán József környezetvédelemért felelős alpolgármesterrel az élen. Többek között megjelent szolidaritásból Foltán László olimpiai és világbajnok kenus, a Rába szerelmese, aki lapunk érdeklődésére elmondta: az égetőmű megölné a természetet, a sportot, tönkretehetné az ifjúság egészségét. Michael Zimmermann osztrák nagykövet pedig meglehetősen udvariatlan volt a gotthárdi polgármesterrel szemben, mert nem vette át a tiltakozó képeslapokat, angolosan távozott, maga mögött becsapva az ajtót. Utóbb meggondolta magát, visszajött, s még azt is kilátásba helyezte (azt persze nem, hogy átveszi a képeslapokat), hogy ellátogat Szentgotthárdra. Viniczay Tibor igen udvariasan úgy reagált, hogy tisztelettel látjuk, várjuk. A szombati, koporsós szentgotthárdi tiltakozás - a Pronas szervezésének jóvoltából - szintén országos visszhangot keltett. Remélhetőleg az osztrákok is vették az adást...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!