Hírek

2013.05.26. 10:50

Tisztelgés a hősök előtt Szombathelyen

Szombathely - Május utolsó vasárnapja a magyar hősök napja. Katonai tiszteletadással a különböző háborúkban elhunytakra emlékeztek vasárnap a Március 15. téri áldozati emlékműnél.

Simon Erzsébet

Térzenével, s a Himnusz hangjaival kezdődött a Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata szervezte Hősök napi megemlékezés vasárnap a Március 15. téren. Katonai tiszteletadás mellett felvonták az országzászlót, majd a Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület adott alkalomhoz illő műsort. A Kovács Ferencné rendezte irodalmi és zenei összeállítást az egyesület nyugdíjas tagjai Szombathelyen most adták elő először.

Kelemen Jánosné emlékezik. Repülőtiszt férjét eltűntnek nyilvánították. Fotó: Szendi Péter

A város nevében Horváth Csaba képviselő mondott ünnepi beszédet. Emlékeztetett arra, hogy a magyar hősök emléknapjának eredete az 1917. évi VIII. törvényre vezethető vissza, amely arra kötelezett minden települést, hogy méltó emléket állítson elesett hőseinek. 1945-ben még volt megemlékezés, de azt követően ez nem volt ínyére az akkori hatalomnak, s csak 1989-ben lehetett újra tisztelegni a háborús hősök emléke előtt. Ma minden történelmi kor elesett hősei előtt fejet hajthatunk, mondta a képviselő, aki az utódok szent kötelességének tartja az emlékek megőrzését. A kegyeletadás mellett kitért a béke jelentőségére, s a háborúkban otthon maradottakra is felhívta a figyelmet; azokra az asszonyokra, akik azon fáradoztak, hogy a romokból újjáépítsék az országot.

Az áldozatok emlékművénél városvezetők, politikai pártok, társadalmi és civil szervezetek képviselői helyezték el az emlékezés koszorúit.

A huszárlaktanyában az I. világháborúban elhunyt huszárokra emlékeztek, ünnepi beszédet dr. Széll Kálmán mondott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!