Hírek

2013.12.17. 13:55

Tíz emelet boldogság

Szombathely - A Tíz emelet boldogság bemutatójával köszön el az évtől a Mesebolt. Premier pénteken 17 órakor a bábszínház kamaratermében, az MMIK-ban.

Ölbei Lívia

Minőség, játékosság, igazi összművészet (színház, képzőművészet, zene stb.): ez a Mesebolt Bábszínház, nem csak gyerekeknek. A pénteki premier és a vasárnapi matiné után a januári bérletben láthatja a közönség Gimesi Dóra meséjét, Veres András színpadi átiratában, Kovács Petra Eszter rendezésében. A történetben fölbukkanó tizenöt karaktert Hannus Zoltán kelti életre, a bábokat Bartal Kiss Rita, a díszletet Grosschmid Erik tervezte. Az előadás a Mesebolt és a Budapest Bábszínház koprodukciójában jött létre, a két intézmény először működik együtt ebben a formában. Lehet, hogy a régi idők vadonjáró óriásai toronyházak képében élnek tovább? És mi történik, ha két (ház)óriás szerelemre lobban?

Huszonkettedikén (vasárnap) 10 órakor ugyanitt: Tíz emelet boldogság-matiné. Az előadást januárban bérletben kínálja majd a Mesebolt Bábszínház. A Tíz emelet boldogság Gimesi Dóra meséje, Csomótündér címmel a Pagony Kiadónál nemrég megjelent kötetéből való.



Hannus Zoltán tizenöt karaktert formál meg Grosschmid Erik díszletében, Bartal Kiss Rita bábjaival. Bemutató: pénteken ötkor (Fotó: Ohr Tibor)


Kovács Géza, a Mesebolt igazgatója a premiert megelőző sajtóreggelin (ünnepies, meghitt mécsesfényben) kiemeli: Gimesi Dóra két szezonban volt a szombathelyi bábszínház dramaturgja: „Azóta is élő a kapcsolatunk, Dóra nagyon jó barátunk, alkotótársunk.” Gimesi Dóra meséjét ezúttal a Szombathelyre szintén – különben rendezőként – visszajáró Veres András alkalmazta bábszínpadra, a rendezésre pedig a friss rendeződiplomás Kovács Petra Eszter kapott meghívást a Meseboltba (megint csak nem először). És így folytatódik a sor: a díszletet tervező Grosschmid Erik, a bábtervező Bartal Kiss Rita, a zeneszerző Teszárek Csaba – mindannyiukat jól működő, eleven alkotói kapcsolat köti össze a Mesebolttal.

Az előadás a szombathelyi bábszínház és a Budapest Bábszínház koprodukciójában készül (hasonló közös munkára a két intézmény életében eddig nem volt példa), a fővárosban tavasszal lesz a (bérletes) bemutató. Kovács Géza egyébként is híve a minél többféle együttműködésnek, ez a koprodukció például arra is jó lehetőség, hogy Budapesten minél többen megismerjék a Mesebolt tevékenységét. El ne felejtsük: a Tíz emelet boldogságban föltűnő tizenöt karaktert egytől egyig a szintén állandó Mesebolt-vendég, Hannus Zoltán játssza.


Készül a Tíz emelet boldogság. Aki játssza: Hannus Zoltán. Aki rendezi: Kovács Petra Eszter (Fotó: Ohr Tibor)

 

Mint mondja, ez a hetedik Mesebolt-előadás, amelynek részese lehet, úgyhogy két korty tea között magától értetődik Kovács Géza megjegyzése: „A hetedik te magad légy.” És lám: a Tíz emelet boldogság-bemutató a Mesebolt egyszemélyes sorozatát erősíti: igazi bravúrfeladat és jutalomjáték.



Belegondolt már valaki, hogy hova lettek a régi idők vadonjáró óriásai? Gimesi Dóra belegondolt: az óriáslányok és fiúk talán toronyházak képében élnek tovább. De mi történik, ha két, földbe gyökerezett óriás szerelemre lobban egymás iránt? A Tíz emelet boldogság péntek délutáni premierjén kiderül. Vasárnap: boldogság-matiné.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!