Hírek

2013.08.30. 13:55

Tízen egyetlen szobában

Horváth Jánosék önkormányzati bérlakásban élnek. Huszonhat négyzetméteren, egy szoba-konyhás lakásban tízen. És bármelyik nap megszülethet a kilencedik gyermekük.

Nagy Ildikó

Ha nem látjuk, nem hisszük el: a szombathelyi Körmendi út 88. alatti önkormányzati bérház egyik szobakonyhás lakásában nyolc gyermekével él Horváth János és Sárközi Veronika. Azt elképzelni sem tudjuk, hogyan hajtják álomra a fejüket ennyien az egyetlen szobában.

- Pedig egyszerű, mindegyik kanapé kihúzhatós - mondja a családfő. Az egyiken alszik a két nagyobb lány, Ramóna és Vali, a nagyobb kanapén pedig a hat fiú - Ricsi, Janika, Attila, Bálint, Olivér és Máté - osztozik a szülőkkel. A csodálkozás közben Veronika pocakján akad meg a tekintetünk, mire mondják, hogy bármelyik nap megszülethet a kilencedik gyermek. És őt is ide hozzák haza. A szekrény tetején már ott az előkészített műanyag kád, amúgy semmi nem árulkodik arról, hogy nyolc gyermek él a lakásban. Sehol egy elhullajtott zokni, egy elöl hagyott játék... Hiába, ahol alig több mint két négyzetméter jut egy főre, ott muszáj rendet tartani.

Szögezzük le: nem Horváthék keresték meg a szerkesztőséget, jó szándékú, segíteni akaró emberek hívták fel a figyelmünket a családra. És azt is fontos megjegyezni, hogy Horváthék fizetik a lakbért, nincs elmaradásuk.

Majdnem együtt a család, a képről Ricsi hiányzik. Ezen a kanapén nyolcan alszanak éjszakánként (Fotó: Nagy Ildikó)

János harminc éve él ebben az önkormányzati bérlakásban, korábban az édesanyja volt a bérlő, János itt nőtt fel. A gyerekei - az első házasságából született Ramóna, Vali és Ricsi - és a többiek is szeretik a tágas udvart, és azt is megszokták, hogy lavórban mosakodnak, WC-re pedig az udvaron át, az épület másik bejáratán keresztül jutnak el.

A falak vizesek, a parketta is megadta magát, Horváthék ezért is szeretnének másik lakásba költözni. Ám hiába igényeltek másikat az önkormányzattól, eddig nem kaptak. Pedig egy Vajda János utcai bérlakást kinéztek maguknak, a felújítását is vállalták volna. Veronika azt mondja, azt ígérték, mire a gyerek megszületik, nagyobb lakásba költözhetnek. Kérdés, hogy melyik gyerekre gondoltak, mert a kilencedik bizony bármelyik nap világra jöhet...

A Körmendi út utolsó épületében jelenleg négy lakásban élnek bérlők. Egyikükről, a mankóval és kerekes székkel közlekedő L. Tiborról tavaly mi is írtunk, ugyanis ő is másik lakást szeretett volna, már csak azért is, mert egyik lábát amputálták, a házba pedig hét lépcső vezet fel az udvarról...

A polgármesteri hivatalban érdeklődtünk, vajon mikor kaphatnak nagyobb lakást Horváthék. A következő választ kaptuk: A Körmendi út 88-as számú ház állapotát az elmúlt időszakban a Szova Zrt. szakemberei megvizsgálták, s jelezték: az épületet nem lehet gazdaságosan felújítani. A szociális és családügyi bizottság következő, szeptemberi ülésének napirendjén várhatóan szerepel az épület jövője, a házban élők sorsa.

Horváthék is megörültek ennek a hírnek, és remélik, hogy a karácsonyt már egy nagyobb lakásban tölthetik...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!