Hírek

2014.04.13. 15:50

Először harangoztak együtt az egyházak zsidókért

A Magyar Holokauszt Év alkalmából a premontrei gimnáziumban emléktábla elhelyezésével tisztelegtek a II. világháború alatt elhurcolt 16 zsidó diáktárs emléke előtt. Szombathelyen együtt szólaltak meg a keresztény egyházak harangjai.

A gimnáziumban a zsidó diákok emléktábláját Horváth Lóránt Ödön apátprépost áldotta meg  (Fotó: Horváth Csaba)

Tavaly, amikor a városházán ünnepélyesen bemutatták Kiss Károly Mondd el fiaiadnak... című könyvét, a könyv írója, szerkesztője, a premontrei gimnázium egykori diákja azt kérte hajdani iskolájától: állítsanak emléket az áldozattá vált 16 premontreis zsidó diáknak.

Ez történt meg tegnap délután a gimnáziumban, ahol a 600 ezer magyar zsidó és konvertita keresztény, katolikus, evangélikus és református áldozat tiszteletére ökumenikus megemlékezést tartottak a Barthal kápolnában. Elsőként dr. Sill Aba Ferenc ferences szerzetes személyes emlékeit sorolta abból az időből. Kiemelte: XII. Piusz pápa sokat tett a zsidók megmentéséért, arra utasította is a püspököket. A református és evangélikus tiszteletesek felsorolták a szombathelyi gyülekezetek kereszténnyé lett, de származásuk miatt halálba küldött zsidó tagjait. Gregersen Labossa György evangélikus tiszteletes fohászban kérte: legyen egység a Kárpát-medencében.

A kápolnával szembeni folyosón dr. Horváth Lóránt Ödön nyugalmazott premontrei apátprépost áldotta meg a 16 hajdani zsidó diák emléktábláját. Heckenast Dóra, a gimnázium diákszövetségének elnöke az emlékezés fontosságáról szólt. A diákok verses, zenés műsorral emlékeztek az egykori diáktársakra, majd a 65 éve a gimnáziumban érettségizett Horváth János idézte fel az iskola szellemiségét, kiemelve dr. Prugberger József zsidókat mentő szerepét. A megemlékezésen dr. Görög Sándor akadémikus és a Bécsből érkezett Weiss András professzor méltatta az egykori iskolát, amely nemcsak tanított, hanem nevelt is. Végül Véghné Busics Hilda, a gimnázium igazgatója az ünnepséget köszöntő leveleket olvasott fel. Elsőként dr. Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbiét, majd Heisler Andrásét, a Mazsihisz elnökéét, akit az ünnepségen Márkus Sándor, a Szombathelyi Zsidó Hitközség elnöke képviselt. Levelet írt Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete is, aki figyelmeztetett arra: nyíltan kell beszélni a múltról és az antiszemitizmusról is.

Szombathelyen hazánkban elsőként együtt szólaltak meg tegnap 15 órakor a város keresztény templomainak harangjai. Emlékeztettek a holokauszt áldozataira.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!