Hírek

2015.09.09. 17:44

Tizenöt perccel kevesebb a menetidő Szombathely és Budapest között

Csorna, Szombathely - Szerda délután átadták az M85-M86-os gyorsforgalmi út Csornát és Győrt összekötő szakaszát. A vasiak is örülnek a hírnek, újabb értékes percekkel csökken a menetidő.

Vadas Krisztina

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Szombathelyet Győrrel összekötő M85-M86-os gyorsforgalmi út építése. A szerdán átadott szakasz 33,3 km hosszan vezet Győr és Csorna között, ami jelentősen csökkenti a menetidőt: az M1-es autópálya kihajtójától most már 2x2 sávon, 15 perc alatt elérhető Csorna.

A két várost összekötő szakasz több ütemben épült. 2011. év végén készült el először az Enesét elkerülő 7 km hosszú szakasz, majd 2015. júniusában már a Győrtől Kónyig tartó szakaszt is birtokba vehették az autósok.

Áder János köztársasági elnök a térség pozitív környezeti változásairól beszélt az átadón. Köszönetét fejezte ki a csornai lakosoknak, hogy eddig türelemmel kezelték a városon naponta áthaladó, akár több tízezres forgalmat. Véleménye szerint a város most fellélegezhet, az új út tehermentesíti a várost a napi, közel 2400 tehergépjármű forgalom alól. Áder János azt is kiemelte, hogy a munkát minél előbb folytatni kell, hogy az út elérjen Sopronig.

Habár Polgár Gábor Szombathelyen él és dolgozik, sokszor utazik Budapestre, ugyanis munkahelyének központja ott található. Fotó: Szendi Péter

Gyopáros Alpár országgyűlési képviselő hozzáfűzte, hogy egy álom vált valóra az út megépítésével, és köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik részt vettek a munkálatokban.

Bónáné Németh Katalin, Csorna polgármestere azt mondta, a város lakói számára ez az út az egyetlen kitörési lehetőség. Véleménye szerint hatása lesz arra, hogy új munkahelyek jöjjenek létre, és a fiatalok ne vándoroljanak el, hiszen az M1-es autópályáról már gyorsabban közelíthető meg a település. Szeretné elérni, hogy Csorna „újra méltóképpen tekinthesse magát a Rábaköz szívének".

Nagy Róbert, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója az M85-M86 gyorsforgalmi úttá fejlesztése kapcsán kiemelte, hogy a Győr és Szombathely közötti M85-M86 gyorsforgalmi út építésénél közel 80 km hosszan időnként párhuzamosan hat szakaszon is folyt kivitelezés. A kivitelezés minden ütemnél szerződés szerinti határidőre elkészült, ezt a sort folytatják a jövő héten is, amikor megnyitják a forgalom előtt az M86 újabb 7,5 km-es szakaszát Szeleste és Hegyfalu között. 2016 őszén az utolsó szakasz átadásával befejeződik az M85-M86 teljes kiépítése Szombathelyig. Ezt követően már több mint 90 km hosszan 2x2 sávon, közel 40 perccel rövidebb menetidővel érhetik el az autósok az M1-es autópályáról Szombathelyet."

Megkérdeztünk néhány szombathelyi embert, akik gyakran járnak Budapestre, hogy miként vélekednek az egyre hosszabb szakaszon elérhető autóútról.

Az átadón sokan részt vettek, ott volt Áder János köztársasági elnök, Bónáné Németh Katalin Csorna polgármestere és Gyopáros Alpár országgyűlési képviselő is. Fotó: Szecsődi Balázs

- Nagyon jó, hogy újabb szakaszt használhatnak a gyorsforgalmi útból az autósok. Sajnos az utóbbi időben az útépítési munkálatok miatt inkább hosszabb lett a menetidő, mintsem rövidebb, így ha időpontra megyek, mindig előbb indulok. Remélem, ennek a szakasznak az átadásával ismét csökken a menetidő, és zavartalanabb lesz a forgalom - mondta Polgár Gábor, aki habár Szombathelyen dolgozik, munkahelyének központja Budapesten van, ezért sokszor utazik a fővárosba.

Sokan nem munka, hanem tanulmányaik miatt utaznak Győrbe, vagy azon az útvonalon Budapestre.

- Most kezdtem Győrben az egyetemet, és főleg a költözés miatt, mostanában sokat jártam erre autóval. Remélem, hogy ennek a szakasznak a használatával be lehet majd hozni azt az időt, ami az építkezésnél kirakott lámpák, vagy a torlódások miatt kiesik - így vélekedik T. Mercédesz, szombathelyi diák.

Rozsenich B. Tamás levelező tagozaton tanul Budapesten, ezért a szorgalmi időszakban hetente meg kell tennie ezt az utat: - Mivel csak hetente egyszer kell menni az egyetemre, az órák rendszerint reggel nyolctól este nyolcig tartanak, így a tömegközlekedés szóba sem jöhet, muszáj autóval menni. Az, hogy átadtak egy újabb szakaszt a gyorsforgalmi útból, nagyban megkönnyíti a helyzetemet, mert nem mindegy, hogy hajnali 4-kor, vagy 5-kor kell elindulni otthonról. Persze az sem mellékes, hogy így hamarabb is érek haza. Ennél jobb már csak akkor lesz, ha Szelesténél is befejezik a munkálatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!