Hírek

2017.08.31. 18:05

Ezek a népességmutató legfrissebb Vas megyei adatai

KÖRKÉP - Naponta két fővel csökkent Vas megye lakossága idén - ugyanis az el- és beköltözőket nem számolva csak a születés és a halálozás számait nézve 846 lakossal kevesebb lett a megyében az idei első félévben. Jó hír, hogy ezer fölé emelkedett a születések száma. Soroljuk a népességmutató legfrissebb Vas megyei adatait.

Bakos Ágnes

Születés

Átlépte az ezret a születésszám Vas megyében - ez is kitűnik a Központi Statisztikai Hivatal napokban publikált népesedési adataiból. Egészen pontosan 1009 gyermek látta meg a napvilágot a megye területén az idei első félévben. Tavaly ugyanekkor 993 születést számolt Vasban a KSH. Az emelkedés már az első negyedévben mutatkozott: tavaly áprilisig 490, idén áprilisig kereken ötszáz újszülött gyarapította Vas megye lakosságát. Ez azt is jelenti, hogy a bűvös ezres számot nem növekedéssel, hanem a második negyedév stagnálásával érte el Vas megye. A szomszédos megyéket illetően növekedés és csökkenés is látszik. Zala megyében 999 születést számoltak az idei év első hat hónapjában - 39-cel kevesebbet, mint tavaly ugyanekkor. Győr-Moson-Sopron megyében a kétezres határt lépték át: 2016 baba született, tavaly ugyanekkor 1910 gyermekkel bővült a megye lakossága. Összességében jelenleg 4024 idén született lakos gyarapítja a Nyugat-Dunántúlt.

Halálozás

Nőtt a halálozások száma Vas megyében: nagyobb az emelkedés, mint a születésszámnál. Idén január elseje és július első napja között 1855 Vas megyei halt meg. Tavaly ugyanebben az időszakban 1678 vasi halálozást jegyzett fel a KSH.

Az első negyedéveket összehasonlítva hasonló stagnálás látszik, mint a születéseknél, hiszen idén 1105 halálozás történt Vasban áprilisig, tavaly még csak 936 - vagyis már az első negyedévben megvolt az azóta látható emelkedés.

Mindkét szomszédos megyében ugyanez a helyzet: több halálozás történt, mint tavaly ugyanekkor.

Győr-Moson-Sopron megyében 2856 haláleset volt már idén, tavaly ugyanekkor 2620. Zalában átlépte a kétezret a halálozások száma: tavaly júliusig 1980-an, idén 2071-en haltak meg Zala megye területén.

A három megye alkotta régióban 6782 halálesetet számolt a Központi Statisztikai Hivatal 2017 első felében.

Fogyás

Összesen 846 fővel csökkent Vas megye lakossága idén. Ez persze csupán a természetes fogyás száma, hiszen az el- és beköltözőket nem ezen a soron jegyzi a Központi Statisztikai Hivatal.

A lakosságszám csökkenése nem torpant meg: nőtt tavalyhoz képest. 2016 első felében  "még csak" 685 fővel lett kevesebb Vas megye lakosainak száma idén 161 fővel több "tűnt el" a megyéből.

Olyan mértékű a fogyás, mintha Őriszentpéter munkaképes korú lakosai kivándoroltak volna, mindannyian. Vagy máshogy (kicsit drasztikusabban) nézve, mintha kiürült volna a Hegyhát négy faluja: Petőmihályfa, Pácsony, Hegyhátszentpéter és Csehi.

Szinte a vasival azonos mértékben csökkent Győr-Moson-Sopron megye lakosainak száma: 840 fővel. Ez több mint tavaly ugyanekkor: 710 volt, viszont a megye méretét, népességszámát nézve jobban állnak Győr-Moson-Sopronban. Zala megyében ezer feletti a csökkenés: 1072 fős a természetes fogyás az idei első félévben, tavaly még "csak" 942 fős volt.

Összeadva a három megye számait: 2758 fővel csappant meg a nyugat-dunántúli régió lakossága idén, júliusig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!