Hírek

2015.01.06. 09:17

Több mint 240 embert csempésztek át a határon

Szombathely – A vádlottak több mint 240 embert csempésztek át a határon, bűnükért most felelniük kell. Többükre börtön, illetve fegyház várhat.

Bajdó Bettina

A Szombathelyi Járási Ügyészség vádat emelt R. Norbert elsőrendű vádlott és hét társa ellen, akik a vád szerint legalább 245 embernek nyújtottak segítséget abban, hogy illegálisan Ausztriába vagy Horvátországba jussanak – áll a Vas Megyei Főügyészség sajtóközleményében. Az elsőrendű vádlott 2013. október végén egy olyan, államhatárokon átnyúló bűnszervezet szerb vezetőjével került kapcsolatba, aki szervezetten foglalkozott külföldiek Szerbiából az unióba való átjuttatásával, az ehhez szükséges engedélyek nélkül. A bűnözői csoport szerb vezetője biztosította a bűncselekmények anyagi fedezetét és a végrehajtásért járó javadalmazást is.

A közlemény szerint az embercsempészettel foglalkozó szervezet szerb tagjaival a vádlott állt közvetlen kapcsolatban, és az ő feladata volt az illegális migránsok Magyarországról történő átszállításának és Ausztriába vagy Horvátországba való kijuttatásának a megszervezése, az ehhez szükséges elkövetők toborzása, majd a szervezet magyar tagjainak kifizetése is. Az elsőrendű vádlott a szervezői feladatai mellett 2013. október 25-e és december 16-a között – mint előfutár – legalább tíz alkalommal vett részt illegális migránsok Ausztriába való átszállításában. A szállítók tevékenységét úgy segítette, hogy a néhány kilométerrel mögötte haladó, migránsokat szállító gépkocsivezetőt telefonon vagy CB-rádión tájékoztatta a követendő útvonalról, egyúttal segítette egy esetleges rendőri ellenőrzés elkerülésében is. A fenti időszakban legkevesebb 100 embert szállítottak Horvátországba, illetve Ausztriába.

A vádlott 2013 decemberében a szállítói feladatok ellátására beszervezett további embereket is. December 22-én hat szír állampolgárt szállítottak Ausztriába többek közreműködésével. Az embercsempészet elkövetéséhez egy Volkswagen Caravelle típusú személygépkocsit vásároltak, mellyel további 10 embert szállítottak még illegálisan Ausztriába.

Miután az elsőrendű vádlott más ügyben előzetes letartóztatásba került, szerepét a társai vették át. 2014 januárjában és februárjában több mint 30 embert szállítottak át illegálisan Ausztriába.

Az elsőrendű vádlott előzetes letartóztatásból való szabadulását követően ismét bekapcsolódott a bűnszervezet tevékenységébe. Áprilisban másik két társát más ügyben tartóztatták le. Ez sem gátolta a bűnszervezetet: május 15-ig további 68 embert szállítottak illegálisan Ausztriába, illetve Horvátországba. Tették ezt mindaddig, amíg le nem buktak egy május végi esten: az első-, a másod-, a negyed-, a hatod és a nyolcadrendű vádlottak 12 szír állampolgárt szerettek volna Ausztriába átjuttatni, azonban május 22-én, az éjszakai órákban Vasvár térségében rendőri igazoltatás alá vonták és elfogták őket.

A Szombathelyi Járási Ügyészség a vádlottakkal szemben embercsempészet bűntette miatt emelt vádat. Az ügyészség az első-, a másod, a harmad-, a negyed- az ötöd, a hatod és a hetedrendű vádlottak esetében fegyházban, illetve börtönben végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását, míg a nyolcadrendű vádlottal szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!