Hírek

2006.02.15. 19:30

Több ország is korlátozza a baromfihús bevitelét az EU-ból

Brüsszel (MTI/Dow Jones)- Az Európai Unióból baromfihúst importáló országok egy csoportja jelezte a Kereskedelmi Világszervezetnek(WTO), hogy korlátozza a bevitelt egyelõre még csak a törökországi esetekre hivatkozva - közölte szerdán este az Európai Bizottság.

Mórocz Zsolt

Omán, az Egyesült Arab Emírségek, Egyiptom és Ecuador jelezte tilalmi szándékát, de az Európai Bizottság szerint a lista várhatóan tovább fog bõvülni, mivel egyre több európai országban találnak madárinfluenza vírussal fertõzött állati tetemeket.

rn

Brüsszel egyelõre azt vizsgálja, hogy a tervezett lépések összhangban vannak e a WTO-nak a szabad kereskedelemre vonatkozó elõírásaival. A bizottság korábban, amikor tudomására jutottak a tervezett lépések, "aránytalannak" minõsítette azokat.

rn

Az európai baromfitenyésztõknek komoly károkkal kell számolniuk a madárinfluenza miatt. A nagyfogyasztó Olaszországban például az elmúlt hetekben 35 százalékkal visszaesett a fogyasztás, 40 százalékkal mérséklõdött az ár, s legalább 30 ezer ember vesztette el állását az ágazatban.

rn

Ugyanakkor az uniónak - a szarvasmarha-tenyésztõkkel ellentétben - nincs pénzügyi kerete a baromfitenyésztõk számára a piac összeomlása esetére. A baromfitartók piaci helyzetének javítása végett a héten a fagyasztott baromfi esetében 100 kilogrammonként 30 euróra emelték az exporttámogatást a korábbi 26 euróról.

rn

A takarmánypiacon egyelõre nem érzõdik a madárinfluenza hatása, az árak stagnáltak, illetve enyhén csökkentek szerdán, mindamellett a kereskedõk nem kötnek hosszú távra szóló ügyleteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!