Hírek

2013.01.19. 09:28

Délutánra minden település kiszabadult a hó fogságából

Szombaton délelőttre valamennyire normalizálódott a helyzet a megye főútjain. Ezt egyebek mellett az is jelezte, hogy dr. Bakondi György tűzoltó altábornagy, az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság főigazgatója ebéd után Szombathelyre érkezett, méghozzá a 86-os úton.

Nagy Ildikó

A főigazgató meghallgatta dr. Takáts Árpád tűzoltó ezredes, megyei igazgató beszámolóját, sajtótájékoztatón válaszolt a kérdésekre, majd Zalaegerszegre utazott tovább. Délután négykor már csak négy megközelíthetetlen település volt a megyében.


Péntek estére elállt a havazás és a szél, így szombat délelőttre úgy-ahogy normalizálódott a helyzet a megye főbb útjain. Az elzárt települések száma folyamatosan csökken, 16 órakor már az addig megközelíthetetlen kilenc falu közül csak négybe (Górra, Kőszegpatyra, Nemesládonyba és Répceszentgyörgyre) nem lehetett bejutni. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkagépeinek sikerült felszabadítania 17 óra 30 perce az összes Dunántúli települést a hó fogságából, így már sehol nincs elzárt település az országban. Természetesen akadályok továbbra is jelentkezhetnek, de a megye útjain legalább egy sávon megindult a forgalom.  A kenyérszállítás mind a hét településre megérkezett. A rendőrség, a katasztrófavédelem és a betegszállítók együttes, összehangolt munkájával az 58 előjegyzett dialízises beteg beszállításra került Szombathelyre. A középfeszültségű elektromos hálózaton az üzemzavar elhárítása megtörtént. Az áramszolgáltatás zavartalanul működik. A járhatatlanná vált utakat számát is sikerült jelentősen csökkentenie a társaságnak. Sárvár és Celldömölk is „felszabadult”.A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság tájékoztatása szerint 10 óráig a megye tűzoltó egységei hét gépjármű műszaki mentését hajtották végre.


Nagy feladatot jelentett a megye útjain várakozó ötszáz kamion útba indítása: egy részük délutántól rendőri felvezetéssel érte el a horvát és szlovén határt. Szombathely felől Győr irányába egyirányúsították a kamionforgalmat, a Vas megye felé tartó kamionokat pedig még Győr-Moson-Sopron megyében az M7-es irányába terelték el.

Seper András, a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője jelent dr. Bakondi György főigazgatónak. Balról dr. Takács Árpád megyei katasztrófavédelmi igazgató

 



Szentgotthárd-Farkasfa térségében a középfeszültségű hálózat meghibásodása miatt (eltört egy oszlop) 170 fogyasztó maradt átmenetileg áram nélkül. A szolgáltató délutánra elhárította a hibát.


Celldömölkön a Celldömölki Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság 15 fővel megtisztította Ság hegy útjait. A Kenyeri Önkéntes Tűzoltó Egyesület Celldömölkről egy tűzoltó gépjármű és egy erőgép felvezetésével három településre vitt kenyeret.


Ebéd után a vasi megyeszékhelyre érkezett dr. Bakondi György tűzoltó altábornagy, az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság főigazgatója. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság épülete előtt dr. Takáts Árpád tűzoltó ezredes, megyei igazgató, valamint a felsorakozott szombathelyi hivatásos tűzoltók üdvözölték a Nissan terepjáróval, bomberdzsekiben érkező főigazgatót, aki Győr után Szombathelyen is tájékozódott a hóhelyzetről.

Az igazgatóságon működő katasztrófa-elhárítási operatív törzs tagjait is üdvözölte dr. Bakondi György, akit dr. Takáts Árpád tájékoztatott az elmúlt három nehéz nap történéseiről és a jelenlegi helyzetről. A főigazgató ezután Harangozó Bertalan megyei kormánymegbízottal, dr. Tiborcz János megyei rendőr-főkapitánnyal, dr. Takáts Árpád igazgatóval és Horváth Lászlóval, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Vas megyei igazgatójával tartott közös sajtótájékoztatót. Elmondta: a január 17-i havazás és erős szél miatt öt megyében alakult ki katasztrófaveszélyes helyzet. Ennek kezelése során mind a megyékben felállított katasztrófa-elhárítási operatív törzsnek, mind a járásokért felelős helyi védelmi bizottságoknak volt feladatuk.

A kritikus infrastruktúra védelme elsődleges volt: az áram- és a gázellátás folyamatos biztosítása mellett több településen a lakosság élelmiszerrel történő ellátásáról is gondoskodni kellett. A másik fontos tennivaló az út- és a vasúthálózatok szabaddá tétele volt, itt eszközök átcsoportosítására is szükség volt: a hótól, széltől nem sújtott megyékből Vasba is érkeztek hómarók és hótolók. Forgalomszervezési lépésekre is szükség volt, a kritikus útszakaszokra például nem engedték be a 7,5 tonnánál nagyobb súlyú járműveket. Azokról is gondoskodni kellett, akik nem tudtak hazajutni: kollégiumokat, melegedőhelyeket nyitottak, ahol a vöröskeresztesek és a polgárőrök segédkeztek az emberek ellátásában. Ami pedig a mentést illeti: a négy megyében több mint ezer tűzoltó összesen 470 járművet szabadított ki a hó fogságából. Dr. Bakondi György kiemelte: a nehéz körülmények ellenére egyetlen súlyos baleset sem történt az utakon.


Dr. Bakondi György köszönti a szombathelyi hivatásos tűzoltókat

 

Hogy érzékeltesse az elmúlt napok nehézségeit, dr. Takáts Árpád igazgató elmondta, hogy míg egy átlagos napon öt riasztás érkezik be a katasztrófavédelemhez, csütörtökön, pénteken és szombaton összesen 140 alkalommal kértek tőlük segítséget. Ez idő alatt összesen 237 járművet mentettek a megyében. A három hivatásos tűzoltó parancsnokság mellett öt önkormányzati tűzoltóság is kivette a részét a munkából, de tizenegy önkéntes egyesületre is számíthattak. A megyében a katasztrófavédelem 237 emberét és 48 technikai eszközt mozgósított a napokban.A betegszállításban is közreműködtek a katasztrófavédelem munkatársai: összesen negyven embert szállítottak be terepjáróval a szombathelyi művese állomásra a szükséges kezelésekre.


Dr. Tiborcz János rendőr dandártábornok, vasi rendőrfőkapitány elsőként a napokban a közterületeken szolgálatot teljesítő kollégáinak mondott köszönetet. Mint elmondta, pénteken Kaposvárról indult vissza Szombathelyre, és a 4,5 fél órás út alatt meggyőződött arról, hogy a lakosság komolyan vette a figyelmeztetést, hiszen voltak olyan útszakaszok, amelyeken 20-25 percig egyetlen járművel sem találkozott.
- A hó és a szél együtt olyan helyzetet teremtett a megye útjain, ami ellen csak küzdeni lehetett, győzni nem – summázta az elmúlt napok erőfeszítéseit Horváth László, a közútkezelő megyei igazgatója. Hozzátette: a béreltekkel együtt 76 géppel dolgoznak, hogy járhatóvá tegyék a megye útjait.


Harangozó Bertalan kormánymegbízott a megyei védelmi bizottság elnökeként egyebek mellett arról is beszámolt, hogy a védelmi igazgatás rendszere is jól vizsgázott a nehéz napokban.  Megjegyezte: a járási székhellyel működő helyi védelmi bizottságok közül öt ülésezett és tette a dolgát.


Kérdésünkre válaszolva dr. Bakondi György elmondta, hogy az elmúlt három nap alatt felmerült költségeket (melegedőhelyek nyitva tartása és fűtése, kollégiumok megnyitása) a költségvetés vis maior keretéből fizetik majd ki az azt igénylő önkormányzatoknak. Hangsúlyozta továbbá, hogy a hivatásos állomány (katasztrófavédelmisek, rendőrök)  „túlszolgálatának” költségeit az állam állja.” Az OKF főigazgatója Szombathelyről Zalaegerszegre, majd Veszprémbe ment.

Dr. Takács Árpád megyei igazgató a veszélyhelyzeti központban jelent dr. Bakondi Györgynek

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!