Hírek

2014.10.15. 08:37

Több tízezer virágot ültetnek el októberben

Virágültetés, favágás és faültetés, lombhulladék gyűjtés: csak néhány példa a jelenleg is zajló munkálatok közül, melyeket a Szombathelyi Parkfenntartó és Temetkezési Kft. (Szompark) munkavállalói végeznek Szombathelyen.

Lisztmayer Zsófia

Az említett munkálatok egytől-egyig szabadtéren zajlanak, ezért sok függ az időjárástól. Túl sok csapadék esetén például nem tudnak haladni a munkával. Éppen ezért fontos, hogy az összefüggő zöldterületeken összehangoltan végezzék el a szükséges feladatokat. A Szompark teljes fizikai állományában jelenleg körülbelül negyvenöten tevékenykednek, a vegetációs időszakban ez a szám csaknem duplájára emelkedik az alkalmi munkavállalókkal, valamint a közfoglalkoztatottakkal együtt.

Kiss Dávid, a cég ügyvezetője elmondta, hogy jelenleg a fűnyírás a legfontosabb feladat, ami az első fagyokig folyamatos munkát ad és jelentős munkaerőt köt le. Amint a fűnyírási időszak véget ér, elkezdődik a lombhulladékok gyűjtése. - A másik nagy októberi feladat a kétnyári virágok ültetése, melyet a hónap elején kezdtünk el. Nagyjából három hét alatt mintegy hatvanezer árvácskát, tulipánt és jácintot helyezünk ki a nyári virágágyásokba. A huszonkétféle árvácska között több visszatérő fajta is van, de ügyelünk arra, hogy Szombathely közterületei minél változatosabb képet mutassanak.

Favágásokat és -telepítéseket egész évben végeznek, de a téli időszak előtt mindig előtérbe kerül ez a munka. Az őszi időszaktól kezdődően körülbelül 350-400 fát ültetnek el, amely kevesebb a tavalyi mennyiségnél, de a csereültetések száma nagyjából kiegyensúlyozza majd. A fakivágással, valamint metszéssel kapcsolatban a lakosok bejelentést is tehetnek, melyeket először rögzítenek, majd - indokolt esetben - elvégeznek.

– A fatelepítési terv alapján a városi kertésszel kell egyeztetnünk, hogy hol lesz szükség új fák telepítésére, valamint a régiek cseréjére – tette hozzá Kiss Dávid.

Kulcsár Krisztián munkavezető elmondása szerint a virágültetési munkálatokban általában tíz fő vesz részt: öten ültetik a virágokat, a többiek pedig előkészítő munkálatokat végeznek. - A mostani munkatársak összeszokott csapatot alkotnak, hiszen évek óta együtt dolgoznak. Ez hatékonyság szempontjából különösen fontos, de így az együttműködés is könnyebb - mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!