Hírek

2012.07.29. 15:53

Történelmi Napok Szentgotthárdon - Amikor a múlt szelleme megérint (fotókkal)

Szentgotthárd – Élménydús időutazáson vehették részt azok, akik ellátogattak hétvégén a Történelmi Napokra. Idén is volt jelmezes felvonulás, látványos harci bemutatók, s vásár is várta az érdeklődőket. A programok péntek délutántól vasárnap estig tartottak.

Bajdó Bettina

Pénteken délután fél háromkor hintós kikiáltó, majd gólyalábas kisbíró adta hírül, hogy a népeknek a hétvégét érdemes Szentgotthárdon eltölteniük. A Pannon Kapu Kulturális Egyesület szervezésében péntek délutántól egészen vasárnap estig számos látványos program szolgálta a kikapcsolódást és persze a múltidézést.

A galériáért kattintson a képre!

Az apropó nem más volt, mint az 1664-es szentgotthárdi csata. A csata során 1664. augusztus 1-jén a Montecuccoli vezette keresztény csapatok csaptak össze az Oszmán Birodalom Köprülü Ahmed vezette, Bécs felé vonuló török hadseregével. A török sereg Szentgotthárd, a mai Szakonyfalu és Alsószölnök vonalán állt, a keresztény seregek Nagyfalva (Mogersdorf) felett vonultak fel. Az európai hadak váratlanul elsöprő győzelmet arattak.

A múltidézés pénteken kézzelfoghatóvá vált: délután öt órakor indult a történelmi felvonulás a barokk templom elől. Pergett a dob, dörrent az ágyú, a körforgalomnál tartott bemutatóra kíváncsi volt a város apraja-nagyja. Ezt követően a barokk templom melletti téren Huszár Gábor polgármester nyitotta meg hivatalosan a többnapos rendezvényt. Elmondta, rájött, hogyan is győztek valójában a keresztény csapatok a törökök fölött.

– Biztos vagyok benne, hogy a törökök hőgutát kaptak az öltözékükben – kezdte viccesen a beszédét a korhű ruhába bújt polgármester. – Már tizedik alkalommal rendezzük meg a Történelmi Napokat, minden évben igyekszünk a sokszínűségre törekedni. A vásár és a zenés programok mellett idén is megidézzük a múltat, ebben segítségünkre lesz helytörténész, s a város lakóit is bevontuk. Az ifjú helytörténészek krónikás kiállítását hamarosan bárki megnézheti. Az év elején hirdettük meg, hogy kezdjék el kutatni a város történetét. Olyan programot hirdettünk meg, amely feltárja a múltat, feledésbe merült értékeinket. Ezáltal újra a köztudatba került az 1183-as év, amikor III. Béla király adományozása révén Szentgotthárdon ciszterci apátságot alapítottak.

A polgármesteri beszéd után kiállítások nyíltak, majd este a Vasvári Játékszín Vásári komédiások című előadását nézhették meg az érdeklődők.

Szalainé Kiss Edina, a Pannon Kapu Kulturális Egyesület elnöke, a rendezvény főszervezője elmondta, hogy hónapokkal ezelőtt elkezdődött a szervezési munka, s szerencséjükre találtak olyan pályázatokat, amelyek segítették a megvalósulást. Minden évben próbálnak valami újra törekedni, idén a Várkertben be lehetett kukkantani az ősök mindennapjaiba is, sőt az ételeiket is meg lehetett kóstolni. A jövőre nézve nagyszabású terveik vannak, szeretnének több országot is bevonni majd a programjaikba.

A szombat is a színvonalas múltidézés jegyében telt, a Várkertben őseink mindennapjai keltek életre: volt jurta, tábortűz, fegyverzet-, életmód- és öltözet-bemutató, íjászkodás, lovaglási lehetőség, s persze a hagyományos magyar ételeket is megkóstolhatták az ehhez kedvet érző időutazók. Este háromnegyed kilenctől a Páviai csata legizgalmasabb jeleneteit láthatták az érdeklődők, majd Varga Miklós és együttese adott koncertet. Vasárnap az Őrállók Alapítvány gyermekfoglalkozásai és a nyugdíjas pedagógusok és barátaik kézműves foglalkozásai várták a fiatalabbakat, a délután pedig a Nemzetközi Fúvószenekari Találkozó jegyében zajlott. Mindeközben persze a népművészeti vásár is nyitva tartott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!