Hírek

2017.07.11. 16:35

Nincs kifogás: törvénysértő, ha nem segítünk a rászorulónak

Sokan elhajtottak egy elesett, sérült biciklis mellett - ezzel törvényt sértett számos autós tegnap délelőtt.

Vadas Krisztina

Egy tegnapi baleset borzolja a kedélyeket a vasi megyeszékhelyen: délelőtt egy kerékpáros esett el a Külső Pozsonyi úti körforgalom mellett, miközben át akart menni az úton. A férfi beverte a fejét és erősen vérzett, nem tudott lábra állni. Úgy tudjuk, nagyon sok autós kikerülte a sérült, úttesten fekvő biciklist, mielőtt odaért volna egy segítőkész motoros és autós - ők hívtak mentőt, a sérültet kórházba szállították.

A Külső Pozsonyi úti balesetben sokan elmentek a vérző biciklis mellett
Fotó: Simon István

Az interneten, a közösségi oldalakon számos hozzászólás érkezett a cikkekhez: mindenki mélységesen felháborodott, hogy több autós is elhajtott a helyszínről segítségnyújtás nélkül.

A közlekedők körében gyakori érv: "többet ártok vele, ha hozzányúlok..." - sokan ebből a megfontolásból mennek tovább, ami azonban helytelen gondolkodás. Köcse Tamás, Vas megyei vezető mentőtiszt szerint nem lehet rosszat tenni azzal, hogy segítünk.

- A jog egyértelműen kimondja, hogy segítséget kell nyújtanunk a rászorulóknak. Egyrészt az egészségügyi törvény előírja, hogy mindenkinek kötelessége a tőle - a körülményeket figyelembe véve - elvárható segítséget megadnia a bajba jutott embernek. Ha nem tud segíteni vagy komolyabb a probléma, akkor pedig értesítenie kell az illetékes hatóságokat (mentők, rendőrök, tűzoltók). Másrészt a Büntető Törvénykönyv (Btk) rendelkezik a segítségnyújtás elmulasztásáról. Itt leírják: nemcsak akkor kell segíteni, ha magunk okozzuk a balesetet, hanem akkor is, ha csak észleljük - részletezte a jogi hátteret Köcse Tamás. Aki elmulasztja a segítségnyújtást, akár két év szabadságvesztéssel is büntethető. Ha az illető belehal a sérüléseibe, pedig megfelelő segítséggel túlélhette volna, akkor akár három év börtön is várhat a cserbenhagyóra. Persze az emberek mindig találnak kifogást maguknak, miért mentek tovább: siet, aggódik, hogy nem tud segíteni, más már biztosan megállt és hívott mentőt. A felsorolás folytatható...

Köcse Tamás, Vas megyei vezető mentőtiszt
Fotó: Unger Tamás

A mentőtiszt elmondta, hogyan járunk el szabályosan a hasonló esetekben. - Először meg kell győződni arról, hogy biztonságosan tudjuk-e megközelíteni a helyszínt. Ha gyalog vagyunk, akkor integetve, ha autóval, akkor a vészvillogót kitéve jelezzük a többi közlekedőnek, hogy baj van. Járművel lehetőleg úgy álljunk meg, hogy védjük a sérültet, de saját magát ne sodorja veszélybe a segítő. Ezt követően meg kell nézni, vannak-e életjelek, reagál-e az illető. Ha komoly a baj, akkor pedig hívni kell a mentőket a 104-es vagy a 112-es telefonszámon - részletezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!