Hírek

2017.08.29. 19:16

Sokan úgy vélik, nem magától gyulladt ki hajnalban a szeméttároló Szombathelyen

SZOMBATHELY Kigyulladt egy szemétledobó tegnap hajnalban, a hatalmas füst miatt több mint száz lakónak kellett elhagynia a lakását.

Budai Dávid

Kigyulladt a szemétledobó a Váci Mihály utca egyik tízemeletes lépcsőházában kedden hajnali kettőkor. Míg a tűzoltók megfékezték a lángokat, a több mint száz lakónak el kellett hagynia a lakását. Az első bejelentések a tizedik emeleti lakóktól érkeztek, ugyanis a szemétledobón keresztül a füst ott terjedt el először. A többi lakót aztán vagy a szomszédok, vagy a rendőrök értesítették, hogy baj van. Majsa Zsolthoz és családjához a rendőrök kopogtattak be. Mint elmesélte, hajnalban erre ébredni elég ijesztő volt, de nem volt mit tenni, feleségével és kislányával, Csengével ők is az utcára mentek. Szerencsére kislánya igazi hősként viselkedett, egyáltalán nem félt, nem is sírt. Miután a tűzoltók ventilátorokkal átszellőztették az épületet, körülbelül egy óra múlva mindenki visszatérhetett a lakásába. Finna Lászlóné viszont a kilencediken lakik, így ő közvetlenebbül tapasztalhatta meg, milyen, amikor a füst elborítja a lépcsőházat.

Joan Sándor a szemétledobónál. Amikor kinyitotta a lakása ajtaját, ömlött be a füst Fotó: Szendi Péter

Finna Lászlónénak egy fölötte lakó szomszéd kiabált le, hogy tűz van. Akkor még azt hitték, a felső szinteken gyulladt meg valami, a hatalmas füsttől ugyanis semmit nem lehetett látni. Joan Sándor is arra ébredt, hogy valaki kiabál. Amikor kinyitotta a bejárati ajtót, csak úgy ömlött be hozzájuk a füst, éppen ezért meg sem kíséreltek a lépcsőház felé indulni, így több lakóhoz hasonlóan az erkélyre menekültek. Őket a tűzoltók, több társukkal együtt mentőálarcban kísérték ki a szabad levegőre.

Ahogyan ő, Finna Lászlóné is úgy véli, nem magától gyulladt ki a szeméttároló. Utóbbi szerint biztos, hogy nem a házban élők egyike okozta a hajnali tüzet, mások szerint viszont egy lakó dobott égő cigarettacsikket a szemétledobóba, de azt sem lehet kizárni, hogy vegyi anyagok léptek egymással reakcióba. Azt azonban, hogy valójában mi okozhatta a tüzet, nem tudni, és nagy valószínűséggel nem is lehet majd kideríteni. Így az is kérdés marad, hogy gondatlanságból okozott valaki tüzet, vagy szándékos gyújtogatás eredménye, ami történt.

Bármi is okozta a tüzet, az mintegy 2 millió forintos kárt okozott. Dr. Beliznai Pálné, a Bem Lakásszövetkezet elnöke legalábbis így becsüli, miután nagyjából 15 évvel ezelőtt, szintén a Váci Mihály utcában történt egy hasonló eset, és akkor 1,5 millió forintos volt a kár. A szövetkezet elnöke - miközben megmutatta nekünk a teljesen kiégett szeméttárolót, ahol két kuka és jó pár vezeték is megsemmisült - elmesélte, hajnali kettőkor értesítették, hogy baj van, ő akkor azonnal idesietett. - A legfontosabb, hogy senki nem sérült meg, és hogy a lakásokban sem keletkezett kár. Az elmúlt 25 évben, amióta szövetkezeti elnök vagyok, ez a második alkalom, hogy ilyen történik, szerencsére a lakók 99 százaléka ügyel a biztonságra és a tisztaságra is
- fogalmazott. Most egy ideig biztosan nem lehet használni a szemétledobót, azt azonban még nem lehet tudni, hogy mikor áll helyre teljes mértékben a rend. Miután több vezeték megsérült, egyelőre a lift sem működik, és több helyen festetni is kell.

Míg régen általános volt, hogy a lakók tárolónak használták a közös helyiségeket, így a lépcsőházakat és a szemétledobót is, addig a megváltozott jogszabálynak köszönhetően ez már nincsen így. Mind a szövetkezet, mind a katasztrófavédelem rendszeresen ellenőrzi a lakóházakat, hogy ne maradjon semmilyen gyúlékony anyag a lépcsőházakban. Így szerencsére ezúttal sem keletkezett nagyobb baj, pedig ottjártunkkor - a tűz eloltása után nyolc órával - még mindig érezhetően meleg, legalább negyven-ötven fokos volt a szeméttároló fala. Miután nemcsak a füst, de a meleg is fölfelé száll, könnyen meggyulladhatott volna bármi, amit odatettek, de szerencsére a lakók üresen hagyták a szemétledo-
bókat.

Egyed László, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője megerősítette: a rendszeres ellenőrzéseknek köszönhetően nagyon ritkán, mindössze évente egy-két alkalommal történik hasonló tűz a megyében. Ilyenkor a legcélszerűbb minél előbb hívni a 112-t és a kiérkező tűzoltókra bízni a menekülés megszervezését. Nagy füstben nem ajánlott egyedül elindulni, mert ilyenkor sem látni nem lehet, sem levegőt venni. A legokosabb becsukni az ajtót és várni a tűzoltókra. Egyrészt egyedül könnyen baleset érheti az embert, másrészt sokan pánikba esnek és nyitva hagyják maguk mögött lakásuk ajtaját, amivel csak táplálják a tüzet és nehezítik az oltást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!