Hírek

2014.01.05. 15:05

Tuti tippek a tökéletes lagzihoz

Szombathely – Ötödik alkalommal rendezték meg a hétvégén az Esküvő Kiállítást a képtárban, amelyen 45 kiállító mutatta be portékáit és szolgáltatásait.

Farkas Eszter

45 kiállító költözött be két napra a Szombathelyi Képtárba. Az Esküvő Kiállításon fotósok, menyasszonyiruha-szalonok, esküvői helyszínek, cukrászatok, dekorációs tanácsadók, szépségszalonok, ékszerüzletek, virágárusok és utazási irodák képviseltették magukat.

Tömböly Tímea, az Esküvő Kiállítás egyik szervezője lapunknak elmondta: már ötödik éve szervezik meg a szolgáltatókat felvonultató kiállítást. A legnagyobb érdeklődést a tavalyi évben tapasztalták, de idén is sokan jöttek, hogy informálódjanak arról, milyen lehetőségeik vannak a nagy nappal kapcsolatban. De, hogy mi minden kell egy szép és emlékezetes esküvőhöz? Arról is tájékozódtunk a Szombathelyi Képtárban.

Németh Ildikó mutatja a cukorból készült orchideákat a szombathelyi Esküvő Kiállításon (Fotó: Szendi Péter)

 

- Komplett esküvőszervezést kevesen kérnek vidéken, ez inkább a budapesti ügyfelekre jellemző. Vidéken inkább az a kérés, hogy bizonyos részekben megszervezésében segítsen az esküvőszervező. Egy nyolcvanfős esküvőnél körülbelül egymillió forinttal kell számolniuk a pároknak, s azt talán mondanom se kell, hogy egy pazar esküvő költsége több millió forint is lehet. Tapasztalataim szerint az elmúlt években a leginkább a dekorációra költenek a párok, illetve a helyszínre - tette hozzá Tömböly Tímea.- Természetesen nagyon fontos a menyasszonyi illetve a menyecskeruha, merthogy sok esetben ehhez igazítják a dekorációt is. Ami a helyszíneket illeti, még mindig szeretik a párok a kastélyparkokat és szállodák különtermeit, látszik ez abból is, hogy az egyik szombathelyi szállodában a 2104-es nyári időszakra már csak pénteki napokra akad hely.

- 2013 augusztusától folyamatosan kaptuk a foglalásokat. Februárban már két esküvőnk is lesz - mondta Csonkáné Kántor Fatime, a szálloda értékesítési ügyintézője.

Szlávik Mátyás és párja, Heni június 21-én mondják majd ki a boldogító igent. A nagy napig még sok teendője akad a jegyespárnak a nagy napig.

Szlávik Mátyás és párja Heni júniusra tervezik az esküvőt

 

- Még teljesen az elején vagyunk az esküvő szervezésének. Egyelőre csak a templom van meg, a helyszínt még nem találtuk meg, többek között ezért is látogatunk el a kiállításra. Körülbelül 120 fő lesz majd a lakodalomban. Hagyományos esküvőt szeretnénk néhány modernebb elemmel vegyítve - fejtette ki kérdésünkre a fiatal jegyespár.

A fiatal pár egyébként bőven válogathatott a lehetőségek közül. Az esküvő kiállításon például kiderült az is, hogy az arák körömben a géllakot és a hagyományos francia manikürt szeretik. Sokan kérnek olyan extrákat magukra mint a testékszer, dekorban már nem a trendek diktálnak.

A rendezvényen a szombati napon ünnepélyes díjátadót is tartottak. A Mennyei-földi harmóniák egykor és ma című összművészeti programsorozat keretében a Szombathelyi Képtár és a Veszprémi Szaléziánum, valamint a Veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaság közös rajzpályázatot hirdetett Veszprém és Szombathely városának 5 12. évfolyamosai számára, Herceg Esterházy Pál, Magyarország egykori nádora halálának 300. évfordulója alkalmából. A pályázati kiírás témája herceg Esterházy Pál művészeti munkásságára kívánta felhívni az ifjúság figyelmét, az életpályát kísérő helyszínekből és tárgyakból kiinduló, kortárs alkotásokat bemutató, veszprémi és szombathelyi programsorozatba illeszkedve.

Ezt az 1939-es Crysler Royalt is ki lehet bérelni a nagy napra. Horváth Kornél ül a volánnál, Rát Szabolcs és Kupor Eszter gusztálja a kocsit (Fotó: Szendi Péter)


A szervezők, a hagyományőrzés és újrafogalmazás jegyében szerették volna megszólítani a pályázókat, egy korabeli Esterházy tárgy kapcsán. Ez a gondolatébresztő műtárgy a herceg hitvesének, Thököly Évának az esküvői ruhája, amely egyben a pályázati feladat tárgya. A gyerekeknek olyan báli ruhát kellett tervezniük, amelyet Thököly Éva barokk stílusú menyasszonyi ruhája ihletett, különös tekintettel az egykori ruhát díszítő barokk formakincs mai értelmezésével, felhasználásával.

A pályamunkákból rendezett vándorkiállítás elsőként a veszprémi Szaléziánumban mutatták be, most pedig Szombathelyre érkezett a tárlat a 2014-es esküvői kiállítás kísérő rendezvényeként. A veszprémi zsűri egyébként több díjat is szombathelyi pályázóknak ítélt. A második korcsoport fődíjasa Tompa Kornélia, az Oladi Általános Iskola, Középiskola és Szakiskola tanulója lett, felkészítő tanára Bukvai Albertné volt. Az első korcsoport díjazottjai: Unger Fanni, a Reguly Antal Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola hatodik évfolyamos diákja lett, felkészítő tanára pedig Kiss Katalin volt. Különdíjat kapott Horváth Szimonetta, a Bercsényi Miklós Általános Iskola hetedik osztályos tanulója. Felkészítő tanára Nagy Mária volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!