Hírek

2015.06.17. 14:00

Tűz- és egyéb veszélyes esetekre is felkészültek a cég telephelyén

Szombathely - Tűz keletkezett egy veszélyes-anyag-raktárban, egy ember súlyosan megsérült ezt a balesetet szimulálták egy Kft. telephelyén végzett gyakorlat során. A Vas megyei katasztrófavédelem, a mentők és a rendőrség munkatársai a cég dolgozóival együttműködve hárították el a veszélyhelyzetet.

Tűz- és robbanásveszélyes anyagok tárolására és kezelésére kialakított, úgynevezett „küszöbérték alatti" üzemekben évente kötelező súlyos káresemény-elhárítási tervgyakorlatot tartani. Háromévente pedig nagyszabású, valamennyi érintett hatóság és szervezet részvételével összevont szimulációt rendeznek, ilyen volt ez a mostani is.

Felcsapnak a lángok az egyik raktárépületben, ahol tűz- és robbanásveszélyes anyagokat tárolnak, az ott dolgozó férfi megpróbálja eloltani a tüzet, de bennreked, súlyos légúti sérülést szenved – ez volt a gyakorlat alaphelyzete. A tűzoltók megfékezték a lángokat és kihozták a sérültet, akit aztán a mentők láttak el.

A katasztrófavédelem számára is hasznosak ezek a gyakorlatok: megismerik a veszélyes anyagokat, amelyekkel a munkájuk során találkozhatnak. Fotó: Médiaközpont

– Amikor kiérkezünk a helyszínre, elsőként azt kell felmérni, milyen lakosságvédelmi intézkedésekre van szükség. Ez a gyár külterületen van, és a szél nem a város felé viszi a füstöt, így ilyesmire nem volt szükség. A katasztrófavédelem számára azért hasznosak ezek a gyakorlatok, mert a beavatkozó állomány megismeri azokat a veszélyes anyagokat, amelyekkel a munkájuk során találkozhatnak.

A gyakorlatot az igazgatóság megfelelőnek értékelte – mondta el Lakatár Gábor tűzoltó őrnagy, a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője.

– Komoly kihívást jelent egy vegyi baleset sérültjeinek ellátása, hiszen a szennyezett területen kockázatos a mozgásunk, ezért szorosan együtt kell működnünk a katasztrófavédelem szakembereivel, hiszen ők hozzák ki a sérültet a veszélyes területről. Sok esetben különös mérgező hatással is számolnunk kell, így mindenkit meg kell vizsgálnunk, aki a területen tartózkodik – mondta el a helyszínen Köcse Tamás vezető mentőtiszt.

Tesztelték, hogy a cégnél mindenki tisztában van-e a feladatával, és hogyan hajtja azt végre. Van, aki a közművek lekapcsolásáért, más a dolgozók kimenekítéséért és a hatóságok tájékoztatásáért felel.

– A szakmai felügyelet sikeresnek értékelte a gyakorlatot, de úgy gondoljuk, hogy mindig van hová fejlődni, és további hatékony megoldásokon gondolkodni a minél nagyobb biztonság érdekében. A megelőzés nagyon fontos, az ilyen gyakorlatok révén pedig hasznos tapasztalatokkal gazdagodnak az itt dolgozók – hangsúlyozta Kuglicz Attila, a Kft. ügyvezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!