Hírek

2015.11.24. 15:43

Tűzvizsgálók és rendőrségi helyszínelők közös továbbképzése

Közös elméleti felkészítésen vett részt november 24-én a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzvizsgálati eljárás lefolytatására jogosult állománya, valamint a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság helyszínelői, a cél a hatékony együttműködés erősítése volt.

Sok esetben előfordul a mindennapok során, hogy rendőrség és a tűzoltók munkája összefonódik. Számos alkalommal riasztják mindkét rendvédelmi szervet balesetekhez, de az is előfordul, hogy egy tűzesettel összefüggésben akad feladata rendőrnek és tűzoltónak egyaránt.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság a hatékony közös munka érdekében közös továbbképzést tartott.

Fotó: Balogh Nikoletta

A felkészítés célja az volt, hogy a katasztrófavédelem tűzvizsgálati eljárás lefolytatására jogosult szakemberei és a rendőrségi helyszínelők megismerjék egymás szakmai fogásait, tovább erősítsék az együttműködést, hogy ha kell, gyorsan, szakszerűen és egymás tevékenységét segítve tudják ellátni a tűzesetekkel összefüggésben végrehajtandó feladataikat.

Az elméleti felkészítést Pajor László tűzoltó alezredes, megyei tűzoltósági főfelügyelő nyitotta meg, köszöntötte a résztvevőket és felhívta a figyelmet a képzés céljára.

A felkészítésen elsőként a Vas Megyei Főügyészség képviseletében dr. Varga Norbert tartott tájékoztatót a tűzesetekkel összefüggés lefolytatott eljárások tapasztalatairól, a helyszíni szemlék lefolytatására vonatkozó szabályokról, azok gyakorlati alkalmazásáról, valamint kitért a jegyzőkönyvek formai hiányosságaira is.

Fotó: Balogh Nikoletta

A következőkben Bándli Tibor rendőr őrnagy egy esettanulmány bemutatásával szemléltette a robbantásos bűncselekmények helyszíni szemléjének sajátosságait, az ide vonatkozó előírásokat, a feladatok végrehajtásának sorrendjét az első lépéstől az utolsóig, továbbá azt is leírta, hogy mik azok a jellegzetes vizsgálati cselekmények, apró momentumok, amelyekben ezen típusú szemle lefolytatása különbözik a többitől. Az előadást követően a résztvevő állománynak lehetősége nyílt megtekinteni a megyei rendőr-főkapitányság új helyszínelő gépjárművét, valamint annak felszereléseiről is részletes tájékoztatást kaptak a tűzoltók.

Honfi Tamás tűzoltó alezredes szintén egy esettanulmányt hozott a jelenlevőknek, a tűzvizsgálati eljárás lefolytatása során tapasztaltakról adott tájékoztatást a felkészítésen megjelenteknek. Pajor László tűzoltó alezredes a különböző gyújtóforrásokról, azok elemzéséről szólt.

Fotó: Balogh Nikoletta

A felkészítés zárásaként a főfelügyelő úgy értékelte, hasznosnak bizonyult a továbbképzés, mind a tűzoltók, mind pedig a rendőrök számos hasznos elméleti tapasztalattal gazdagodtak. Zárszóként elmondta, hogy mivel a gyakorlati ismeretek elsajátítása is kiemelt jelentőséggel bír, nem maradhat el a gyakorlati felkészítés sem, melynek lefolytatására a tervek szerint jövő tavasszal kerül sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!