Hírek

2012.06.02. 07:28

Ufóvadászok a hippikorban

Megint leporoltak Hollywoodban egy régi kasszasikert, s a szándék - autentikus ötlet híján - ezúttal sem lehetett más, mint mondjuk az újrahasznosított Amerikai pite esetében: megnyitni egy korábban elzárt, jól jövedelmező pénzcsapot.

Horváth A. Attila

Többnyire be is válik az ilyen felmelegítéses recept, mivel a márkanevet már ismerő eredeti fogyasztókon túl az első epizód óta moziéretté vált fiatal közönségre is számíthatnak a gyártók a jegypénztáraknál; ehhez persze olyan ütős brandre van szükségük, mint például a Men in Black - Sötét zsaruk.

Aki még emlékszik rá, hogy 97-ben mekkorát szólt a látványos sci-fi vígjáték, milyen üdítően hatott laza stílusával és eredeti titkosügynökös sztorijával, az nyilván nem csodálkozott az öt évvel későbbi folytatás megjelenésén (legfeljebb a közepes minőségén), a 2012-es harmadik epizód mégis merész húzásnak tűnik. Vajon mit lehet még kihozni az alapanyagból? Hányféle űrbogár ronthat a planétára? Nevetünk-e még Will Smith grimaszain? Vagány-e manapság a sötét zakó-nyakkendő-napszemüveg kombináció? Nos, a dolog végül is működik, jóllehet sok újdonsággal nem sokkolja a nézőt Barry Sonnenfeld rendező, aki inkább a kényelmes és biztos (ezért helyenként unalmas) megoldásokat húzta elő eszköztárából.

A földönkívülieket szondázó nemzetbiztonsági szervezet fekete ruhás hőseit - és persze az egész világot - ezúttal is egy renegát űrgenyó fenyegeti, aki nem restell visszaszökkenni a múltba, hogy eltörölje a jelent. Eredeti? Nem, nem az, sőt, a poénok zömét is ellőtték már, tökélyre fejlesztett látvánnyal pedig aligha lehet lenyűgözni az Avataron szocializálódott ifjú nézőt. Nem is a technika, hanem - talán meglepő - a színészi játék az, ami élvezhetővé avanzsálja a Men in Black 3-at, Will Smith (J ügynök) ugyanis még mindig frissen és nagy kedvvel hozza a komikus világmegmentőt, K ügynök (Tommy Lee Jones) pedig ugyanaz a szótlan-sótlan szerethető fapofa, mint 15 éve, ráadásul kapunk egy új nagyágyút, az ifjú K-t alakító Josh Brolint, aki a legprofibb ufókém mind közül. A szükséges cseppnyi fűszer pedig maga az időutazás: ügynökeink 1969-ben, a hippikorszak szépen megjelenített New Yorkjában vadásszák az űrlényeket. Lehet, hogy nem is utoljára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!