Hírek

2009.03.12. 03:28

Új buszt tesztel a Vasi Volán

<b>Szombathely</b> - Egy hétig egy új busszal ismerkedhetett a megyeszékhely utazóközönsége, a tesztelés tétje: milyen típusú járművel bővül a Vasi Volán Zrt. helyi járatú autóbuszparkja?

Angyal László

A Vasi Volán Zrt. három éven belül 21 új autóbuszt állít csatasorba. A vásárlására kiírt közbeszerzési pályázat nyilvános, a nyár közepére kiderül az eredmény, s várhatóan ősz végén állnak forgalomba az első autóbuszok, tudtuk meg Derdák Miklóstól, a cég forgalmi üzletágának igazgatóhelyettesétől. Tegnap az Éhen Gyula téren beszélgettünk, ahol a szakember bemutatta a Győrből tesztelésre kapott autóbuszt, a Credo BN 12-t.

Egy hétig van nálunk ez a hazai gyártású busz, a Kravtex Kft. készíti, Credo néven. Szinte az összes helyi járatú vonalon megfordult már a sárga busz.

Az új autóbusz egyik sofőrje Horváth Zoltán, aki elégedett a tapasztalatokkal.

Az utasokat is érdekli az újdonság, a fiatalok szívesen bandáznak hátul, a motor fölötti magasabb térben, ahová lépcsők vezetnek. Az idősebbek az első részben utaznak, hiszen az alacsony padló miatt csak egyet kell lépni, s máris az utastérben vannak.

A sofőr azt is elárulja, hogy nem ez az első típus, amit tesztelhetett, ezért van némi összehasonlítási alapja. A modern műszerfalon digitális kijelzők is vannak, a tervezők gondoltak a vezetőre is, hiszen állítható az ülésmagassága, a háttámla dőlésszöge, és még az apró kacatoknak is találtak helyet. Viszont a győri sofőrök számára kevésnek bizonyult az egy darab fogas, ezért barkácsoltak egy kisebbfajta előszobafalat , négy fogassal a sofőr ülése mögé.

A 250 lóerős Iveco motor a 107 személyes (30 ülőhelyes) busz számára több mint elégséges. Horváth Zoltán szerint a városban tartani tudja az autók által diktált tempót. Ha kiengednek a megállóból, kicsit odalépek, és nem tartom fel a sort.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!