Hírek

2013.12.16. 16:05

Új cég szállítja a hulladékot

Szombathely – Január elsejétől új önkormányzati cég szállítja végzi a hulladékszállítást, és ehhez kapcsolódó további feladatokat.

Kupi Györgyi

A közgyűlés döntött arról, hogy január 1-étől az újonnan létrejött Szomhull Szombathelyi Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. lássa el a hulladékgazdálkodási közszolgáltatással kapcsolatos feladatokat Szombathelyen. A cég létrejöttének előzménye, hogy olyan vállalkozás nem végezhet lakossági hulladékkezelést, amely profitorientált, márpedig az eddigi szolgáltató, az ugyancsak az önkormányzat tulajdonában lévő Szombathely Vagyonhasznosító és Városüzemeltetési ZRt. az. 

Az új társaságot az önkormányzat és a SZOVA ZRt. alapította hárommillió forintos törzstőkével, az önkormányzat kilencven százalékos, a SZOVA ZRt. tíz százalékos tulajdonrészével. Igazgatójává az SZOVA hulladékgazdálkodási részlegének eddigi vezetőjét, Csonka Györgyöt választották. Az igazgatótól megtudtuk, hogy a lakosság a változásból semmit nem fog érzékelni, kivéve, hogy új szerződéseket kell kötniük a hulladékszállításra, amelyre folyamatosan lesz majd lehetőségük. Még a logó sem változik a kukáskocsikon, mert a szolgáltatást gyakorlatilag továbbra is a Szova végzi majd.


A szolgáltatásban és a szállítást gyakorlatilag végző cégben és jövőre a díjban sem lesz változás (Fotó: Szendi Péter)



A nem természetes személyektől, például vállalkozásoktól a kommunális (háztartási, vagy háztartási hulladékhoz hasonló jellegű) hulladékot ugyancsak a hulladéktörvény előírásai szerint Szomhull Kft. szállítja majd el. Az ipari hulladékok szállítását jövő évtől a közszolgáltatók a Ht. rendelkezése értelmében nem végezhetik. A szolgáltatásért jövőre is ugyanannyit kell majd fizetni, mint az idén, az árak változására 2015-ben lehet számítani. A hulladékkezeléssel foglalkozó közszolgáltatók az ár változtatására vonatkozó igényeiket jövő év szeptemberében nyújthatják be a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatalnak, amelynek jóváhagyása kell majd az új díjszabáshoz – monda lapunknak Csonka György.

A szakma szándéka szerint ebben nem csak a költségek elismerését, hanem azokat a ráfordításokat is szeretnék elismertetni, amelyekkel hatékonyabbá, takarékosabbá lehet tenni a hulladékkezelést. Cél, hogy növeljék a szelektíven gyűjtött hulladék mennyiségét, csökkentsék a lerakóra kerülőét. A lerakásért ez évben háromezer forintot kell tonnánként fizetni (jövőre ez hatezer, azt követő évekbenben kilencezer, tizenkétezer forint lesz), amely meglehetősen nagy tétel, különösen annak fényében, hogy ezt a szolgáltatás árában nem érvényesíthetik a társaságok.

Csonka György elmondta, hogy terveik szerint a Petőfi-telepen már működő zsákos szelektív gyűjtést szeretnék kiterjeszteni a város összes családiházas övezetére.Bár az új cégnek még nincs a közgyűlés által elfogadott üzleti terve, valószínűleg nem lesz könnyű helyzetben. A rezsicsökkentés, az államilag meghatározott díjszabás és haszonkulcs mellett több szolgáltató véleményét ismerve úgy tűnik, hogy nehéz lesz elkerülni a nem vesztéséges működést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!