Hírek

2014.01.02. 11:10

Új szerződés a nemzetiségi önkormányzatokkal

Kőszeg - A történelmi kisvárosban németek, horvátok és romák is élnek, az önkormányzataikkal kötött megállapodást módosítani akarja a város önkormányzata.

Némethy Mária

A képviselők decemberi ülésén kiderült: Kőszeg nagyvonalú az ott élő nemzetiségiekkel. Dr. Tóth László osztályvezető, aki a nemzetiségi törvénynek megfelelően előkészítette a nemzetiségi önkormányzatokkal történő megállapodást, elmondta: Kőszeg többet ad nekik, mint amennyi a törvényben benne foglaltatik. Például mind a három nemzetiségi önkormányzat nagy épületrészt kapott a várostól, ahol összejöhetnek, rendezvényeiket megtarthatják. Ugyanakkor a polgármesteri hivatalt lesz érdemes feltüntetni székhelyükként, mert ez célszerű és takarékos megoldás.

Kőszeg kőszegfalvi városrészét németek alapították. Őrzik a hagyományt, van német kórus is. Fotó: Szendi Péter

Ott állnak ugyanis rendelkezésükre azok a személyi és tárgyi feltételek, amelyek a törvény a helyi önkormányzatok számára előír. Közte például a hivatalos ülések előkészítéseként meghívók, előterjesztések, hivatalos levelezés, annak postázása, a testületi ülések jegyzőkönyveinek elkészítése, postázása, nyilvántartások vezetése, sokszorosítás. A törvényben benne áll: mindezeket a helyi nemzetiségi önkormányzat részére annak székhelyén kell biztosítani. Kiegészítik a megállapodást azzal, hogy ezt a hivatal melyik helyiségében, melyik munkatárs közreműködésével, mennyi időtartamra. A torlódások elkerülése miatt meg kell jelölni azt a napot, amikor a polgármesteri hivatal tárgyi eszközeivel, ügyintézővel rendelkezésre áll.

Ugyanakkor az eddigi helyiségeket továbbra is ingyenes használatba adja a nemzetiségeknek. Közösségi tereik költségeinek viselésében nem maradnak magukra, a helyi önkormányzat az állami és egyéb forrásokon túl évente támogatást biztosíthat.

Azt is rögzítik, hogy a törvénynek eleget téve a törvényesség biztosítása okán a nemzetiségi önkormányzatok ülésein a jegyző vagy a más hasonlóan jogi végzettségű személy részt vesz a megbízottja.

Arról vitáztak a városi képviselők, hogy arányosítsák a hozzájárulást. Amelyik nemzetiségi önkormányzat mindent a polgármesteri hivatalban intéz, az pénzben kevesebb támogatást kapjon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!