Hírek

2015.02.05. 16:47

Új testvérvárosa van Szombathelynek

Testvérvárosi kapcsolatot kötött Szombathely és a georgiai Kutaisi városa. A kapcsolatfelvétel célja a közös gyökerek felkutatása, egymás történelmének, kultúrájának megismerése.

Cseh Gábor

Georgia budapesti nagykövete 2011. június 17-én látogatott először Szombathelyre. Ekkor vetődött fel a testvérvárosi kapcsolat lehetősége Kutaiszivel. A georgiai város a nyugat-georgiai Imereti tartomány székhelye, Tbiliszitől 221 kilométerre, nyugatra, a Rioni folyó két partján helyezkedik el. A világ egyik legrégebbi városaként tartják számon.

„Tőlük is igyekszünk tanulni, sok olyan értékük, tudományuk van, amiből tanulhatunk és nyilvánvalóan mi is olyanok vagyunk, akik példát mutathatunk egy-két dologban, mi is olyan tevékenységet végzünk, amellyel azt eredményezhetjük, hogy tanulhatnak tőlünk" - fogalmazott Puskás Tivadar polgármester.

Fotó: Cseh Gábor

A szerződésaláírást tárgyalások előzték meg. Ezek során megegyeztek abban, hogy a kultúra, a gazdaság és az oktatás terén működik majd együtt a két város. A megállapodásban rögzítették, hogy elősegítik a történelmi, népi, nemzetiségi hagyományok megismertetését és felelevenítését, bővítik és támogatják egymás turisztikai lehetőségeit. Döntöttek arról is, hogy közös kiállítások szervezésével, különböző művészeti csoportok meghívásával népszerűsítik egymás hagyományait. Már konkrét tervek is születtek.

„Nem utaztunk üres kézzel, hiszen vittünk egy olyan turisztikai programcsomagot, amely alapján 3-5 nap alatt megismerhető városunk és városkörnyékünk. Ez nagyon tetszett a georgiaiaknak. És szeretnénk, ha Georgiából is egyre több turista tudna Szombathelyre érkezni" - nyilatkozta Koczka Tibor alpolgármester.

A sajtótájékoztatón elhangzott: egy keretszerződés keretében évente ötven georgiai diák tanulhat majd valamelyik magyar egyetemen, köztük a várhatóan jövő ősszel angol nyelven is elinduló szombathelyi gépészmérnökképzésen is. Kutaiszi városából a Savaria Történelmi Karneválra érkeznek újra vendégek Szombathelyre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!