Hírek

2012.08.07. 18:23

Újabb fakivágás

Gencsapáti - Fel- és bejelentés ment több helyre azért, mert pénteken újra fakivágás történt a védett kastélypark területén. A polgármester és egy polgár mozdult meg a fákért.

Némethy Mária

- Pénteken fűrészelés hangjára  ébredtünk. A kastélyparkban vágtak ki fát. A szomszédom látta,  egy  szürke  terepjáróval szállították el később, fotót is készített. Látjuk, hogyan változik a park képe, egyre ritkábban állnak benne a fák. A park, a fák  értékek, szeretnénk megóvni őket - hívta fel szerkesztőségünket egy  olvasónk. 


Tavaly novemberben írtunk már arról, hogy fakivágás történt a parkban.  Most is bejelentették a fakivágást  - először a polgármesternek, aki beszélt a kastély és parkja  gondnokával.
-  Hallottam, amikor azt válaszolta a polgármesternek, hogy csak a viharkárt szenvedett fákat vágták ki, azokat  vitték el - folytatja a történetet olvasónk.
Csakhogy: a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal osztályvezetője, Győr Attila   novemberben  azt nyilatkozta,  cikkünkben meg is jelent:  örökségvédlemi védettség  alatt áll a kastély, a park,  építési engedélyköteles és kötelező fakivágási engedélyt is kérni.

- Akkor is köteles engedélyt kérni az ott fát kivágni szándékozó, ha viharkárosult fáról van szó  - erősítette meg az örökségvédelmi szakember, Babos Edit.
 Ez pedig nem történt meg. Az viszont igen, hogy a park fáinak védelme ügyében a hétvégi fakivágás kapcsán feljelentés ment a rendőrségre, a megyei kormányhivatalhoz is. Gencsapáti képviselői elhatározták, helyi védelem alá helyezik a parkot. Hol tart ez?
-  A helyi védelem ügye elhúzódik. A kastélypark mellett a Szentkút környékét és az Apáti keresztet is szeretnénk természetvédelmi védelem alá helyezni - mondta el Görög István,  Gencsapáti  jegyzője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!