Hírek

2012.11.28. 12:25

Újabb fizetős utcák Szombathelyen

Szombathely - Újabb területek vonnak be a fizetőparkolási rendszerbe. Január 1-től fizetős lesz a vasútállomás és az MMIK környéke, az Éhen Gyula tér, a Szelestey és a Vasút utca is.

Bajdó Bettina

A SZOVA Zrt., mint a szombathelyi fizető parkolási rendszer üzemeltetője elkészítette a rendszer működésével kapcsolatos szakmai javaslatait, amelyek csütörtökön a közgyűlés elé kerülnek. Ezek   a parkolójegy-kiadó automaták cseréjéről, a parkolási övezetek kiterjesztéséről, valamint  a parkolási díjak emeléséről szólnak.

Az előterjesztés egyik legfontosabb  része a fizető parkolási övezet kiterjesztése. A Szova Zrt. már tavaly novemberben is elkészített erre vonatkozóan egy javaslatot, abban szerepelt, hogy  a Fraknó utcát is bevonják a  fizető övezetbe, ám ezt a részletesebb elemzések után nem javasolja az üzemeltető. Tekintettel arra, hogy a kialakítható parkolóhelyek száma kevés, illetve várható, hogy sok lakossági bérletet kellene kiadni, így oda pluszautomata kihelyezése nem gazdaságos. Ezért erre az utcára az üzemeltető a kihasználtságmérést, illetve a forgalomtechnikai terveket sem készíttette el.

A vasútállomás környékén mindig nagy a zsúfoltság, most is korlátozzák néhány helyen a várakozást. Fotó: Kiss Teodóra

A fizető parkolási övezet bővítésének egy másik célterülete a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ környéke. A Sörház utcai parkolóhelyek fizetőssé tételére vonatkozóan három alternatív változatot dolgoztak ki.  A nyugati oldal mindhárom alternatívában ugyanaz: 14 személygépkocsi várakozóhelyet festenének fel. A keleti oldalon, ahol jelenleg a távolsági buszok parkolnak, több változat is lehetséges. Az üzemeltető javaslata az, hogy az autóbuszok parkolása a jelenlegi állapot szerint ingyenes  maradna.

Az Éhen Gyula teret,  a Vasút utcát, a Szelestey utcát (Vörösmarty és Éhen Gyula tér közötti részt), a Hollán Ernő utcát (a Kiskar és a Nagykar utca közötti részt), a  Sörház utcát, az Ady Endre teret és az MMIk belső parkolóját a várható kihasználtságuk és az elhelyezkedésük alapján a kettes   díjzónába javasolja  besorolni az üzemeltető.  Az így bevont parkolóhelyekkel a sárga díjzóna 280  személygépkocsi parkolóval és nyolc   mozgáskorlátozott parkolóval bővülne. Ez az üzemeltető számítása szerint havi egy-másfél  millió forint többlet bevételt eredményezhet az önkormányzat számára.

Többet kell fizetni a piros zónában

A SZOVA Zrt. 2013-tól a piros zóna díját javasolja 300-ról 320 forintra emelni. Tapasztalatuk alapján ebben a zónában viszonylag kisebb a kereslet árrugalmassága, vagyis egy áremelést követően itt a legkisebb a forgalom csökkenése. A 20 forintos tarifaemelés 6,67 százaléknak felel meg és évi ötmillió forintos bevétel növekedést eredményezhet. Tekintettel arra, hogy a 2012. évi áremelés a zöld és a sárga zónában jelentős mértékű volt az emelés, nem javasolja az üzemeltető a díjak emelését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!