Hírek

2006.02.16. 13:01

Újabb helyeken bukkant fel Európában a H5N1

London, Pozsony, Bukarest, Varsó, Berlin, Moszkva, Jakarta  (MTI/Reuters/AFP/dpa/AP/ITAR-TASZSZ) - Újabb helyeken bukkant fel Európában a madárinfluenza emberre is veszélyes H5N1 vírusa, miközben két újabb madárinfluenza-gyanús emberi haláleset történt Indonéziában.

Mórocz Zsolt

A délkelet-angliai weybridge-i laboratórium a magyar kormánynak és Brüsszelnek ad tájékoztatást a magyarországi madártetemekbõl beküldött minták vizsgálati eredményérõl - mondta csütörtökön az MTI-nek az EU megbízott referencia-laboratóriumaként is mûködõ angliai állategészségügyi központ.

rn

Elõzõ napi tájékoztatás szerint három, Magyarországon talált, elpusztult hattyú szövetmintáit továbbították a weybridge-i laboratóriumba annak meghatározása végett, hogy vajon a madárinfluenza-vírus emberre is veszélyes H5N1 altípusa végzett-e az állatokkal. A laboratórium szóvivõje a vizsgálat várható idõtartamára vonatkozóan csak annyit mondott, hogy a minta jellegétõl és a pillanatnyi munkamennyiségtõl függ, mennyi idõ alatt végeznek a feladattal - jelentette Kertész Róbert, az MTI tudósítója.

rn

Két elhullott hattyú tetemét találták csütörtökön reggel az Esztergommal szemben fekvõ szlovákiai Párkánynál a Duna vizében. Az érsekújvári állategészségügyi hatóság emberei laboratóriumi vizsgálatra küldték a hattyútetemeket Zólyomba (Zvolen). Szerdán este Szlovákiában rendkívüli járványmegelõzõ intézkedéseket foganatosítottak; a rendelkezés visszavonásáig az ország területén tilos baromfivásárokat és madárkiállításokat rendezni.

rn

Román szakértõk a madárinfluenza emberre is veszélyes H5N1 vírusát azonosították a Constanta környékén és a bolgár határon fekvõ kelet-romániai Ostrov faluban elhullott szárnyasok tetemében - jelentette be csütörtökön Bukarestben a román állategészségügyi szolgálat egy illetékese. Hozzátette: a jövõ héten elküldik az elpusztult háziszárnyasok szervezetébõl vett mintákat ellenõrzésre az Európai Unió által hitelesnek elismert angliai, weybridge-i laboratóriumba.

rn

A lengyel állategészségügyi szolgálat megállapítása szerint nem madárinfluenzában pusztult el az a három hattyú, amelyek tetemét Gdansk közelében találták szerdán a Balti-tenger partján. A pomerániai vajdaság szóvivõje közölte csütörtökön: a vizsgálatok száz százalékosan kizárták a madárinfluenza vírusának jelenlétét az elhullott madarak szervezetében. Biztosra vehetõ, hogy mindhárom hattyú ragadozó madarak zsákmányaként pusztult el - tette hozzá. A Balti-tenger parti országok, köztük Lengyelország megszigorították szerdán óvintézkedéseiket, miután ismeretessé vált, hogy az északkelet-németországi Rügen szigetén H5N1 vírustól elpusztult hattyúk tetemére bukkantak.

rn

Horst Seehofer német mezõgazdasági és fogyasztóvédelmi miniszter csütörtökön a Friedrich Loeffler Intézet vizsgálatára hivatkozva megerõsítette, hogy a Rügen szigetén elhullott madarak pusztulását a H5N1 vírus okozta. Berlinben és Brandenburg tartományban is találtak elhullott madarakat, s vizsgálatnak kell kiderítenie, hogy mi okozta pusztulásukat - jelentették csütörtökön német lapok.

rn

Három elpusztult hattyút vizsgálnak Svájc középsõ részén - Aargau, Solothurn és Schwyz kantonokban - annak megállapítása végett, hogy vajon a madárinfluenza vírusa fertõzte-e meg õket - közölték a svájci hatóságok csütörtökön.

rn

Tömeges baromfielhullás történt két héttel ezelõtt az Oroszországhoz tartozó Dagesztánban; csaknem 350 ezer háziszárnyas pusztult el rövid idõn belül. Gennagyij Onyiscsenko, az orosz járványügyi szolgálatok vezetõje most bejelentette: több elhullott madár tetemében felfedezték a H5N1 vírust.

rn

 Az azerbajdzsáni állategészségügyi hatóságok számos elhullott költözõ madár vérmintáiban fellelték a múlt héten a madárinfluenza vírusát. Emberi megbetegedés nem történt az országban, de aggasztja a hatóságokat az Azerbajdzsánban telelõ madarak tömeges pusztulása; a Kaszpi-tenger partvidékének több szakaszát elhullott madarak bomló tetemei borítják.

rn

Két újabb madárinfluenza-gyanús emberi haláleset történt Indonéziában, a jakartai Sulianti Saroso kórházban - jelentette be csütörtökön a gyógyintézet szóvivõje. Ha a tesztvizsgálat megerõsíti a madárinfluenza-vírus H5N1 altípusának jelenlétét, a szövetmintát továbbküldik megerõsítés végett az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hongkongi laboratóriumába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!