Hírek

2014.02.20. 10:00

Apadnak a vízfolyások, újabb, nagy mennyiségű eső is jöhet

Megyei körkép – Péntekre várhatóan már mindenütt levonul az ár Vas megyében, viszont újabb, akár nagy mennyiségű eső is jöhet.

A meteorológiai előrejelzések szerint ma estétől újabb csapadék valószínű a vízgyűjtő területeken. A Rába vízgyűjtőjére az osztrák területen öt, a magyar részen öt–tíz millimétert prognosztizálnak. Az előrejelzés a szokásosnál sokkal bizonytalanabb, így elképzelhető, hogy péntektől szombat estig a Rába vízgyűjtőjén 20 milliméternél több csapadék is esik. Ha ez bekövetkezik, akkor szombat estétől kisebb árhullámok képződhetnek a Rába vízfolyásain.

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint a Rába-völgyben Sárvár térségébe szerda este kilenc órakor érkezett meg a völgyi víz. A korábbi árhullámok hatására átázott, feltöltött völgyből több víz érkezett a sárvári folyómederbe, mint amit előre becsülni lehetett. Emiatt éjszaka a folyó Sárvárnál intenzíven áradt. Csütörtök reggel még gyenge áradást tapasztaltak, hét órakor 283 centimétert mértek. A délelőtti vízállás 286 centiméter volt. A tetőzést kora délutánra várták, a legmagasabb vízállás 286 centiméter volt.

A kialakult árvízi helyzetre tekintettel csütörtök reggel hat órakor a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a folyó ezen szakaszára elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el.

Az igazgatóság területéről az árhullám mára mindenhol levonul, kivéve a Rába-völgy Rum és Kám feletti szakaszát, ahol csak lassabban (két–három nap alatt), elnyújtott apadással távozik a felgyülemlett völgyi víz.

 

Már csak egy lezárt útszakasz van Vas megyében

Vas megyében az ár- és belvíz miatt lezárt útszakaszok száma ismét csökkent.

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatja a közlekedőket, hogy a 8631-es számú út 0+000 – 1+390 kilométerszelvény közötti szakaszán, Vasegerszeg és Nagygeresd között korábban érvényben lévő teljes útlezárást feloldották.

Az úton lévőknek csupán a 7445-ös számú út 0+300 – 3+500 kilométerszelvény közötti szakaszán, Molnaszecsőd és Döröske között kell továbbra is teljes útlezárásra számítaniuk.

I. fokú árvízvédelmi készültség Sárvárnál

Szerdán egész nap túlnyomóan borult volt az idő, estére az eső is eleredt. Csütörtök reggelig kisebb mennyiségű, 5-7 mm eső hullott a Rába vízgyűjtő területére. Csütörtök reggel már sehol sem esik csapadék. Csütörtökön nem várható eső. A meteorológiai előrejelzések szerint azonban péntek estétől újabb csapadék valószínű a vízgyűjtő területünkön. A jelenlegi számítások szerint a Rába vízgyűjtőre 5-10 mm-t, az oszrták területen jellemzően 5 mm-t, a magyar részen a 5-10 mm-t prognosztizálnak.

Az előrejelzés a szokásosnál sokkal bizonytalanabb, így elképzelhető, hogy péntek estétől szombat estig a teljes Rába vízgyűjtőre területi átlagban 20 mm-nél nagyobb mennyiségű csapadék is esik. Ha ez bekövetkezik, akkor szombat estétől újabb kisebb árhullámok fognak képződni a Rába vízgyűjtő vízfolyásain.

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság hidrológus szakemberei hétvégén a meteorológiai helyzetet és előrejelzéseket folyamatosan figyelemmel kísérik, és szükség esetén a megfelelő időben Igazgatóságunk figyelmeztetést fog kiadni.

Szerda délután tetőzött a Rába és a völgyi víz Rum-Kám térségében.

A Rába-völgyben Sárvár térségébe szerda este 9 órakor érkezett meg a völgyi víz.  A korábbi árhullámok hatására átázott, feltöltött völgyből több víz érkezik a sárvári folyó mederbe, mint amit előre becsülni lehetett. Emiatt az éjszaka folyamán a folyó Sárvárnál intenzíven áradt. Csütörtök reggel még gyenge áradás tapasztalható, 7 órakor 283 cm-t mértek. A jelenlegi vízállás 286  cm.  Tetőzés csütörtökön, a kora délutáni órákban várható 300 cm körüli vízállással.

A kialakult árvízi helyzetre tekintettel csütörtök reggel 6 órakor a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a folyó ezen szakaszára I. fokú árvízvédelmi készültséget rendelt el.

A Rába folyó Sárvár alatti szakaszára az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság is már elrendelte csütörtök reggel az I. fokú árvízvédelmi készültséget.

A vízügyi igazgatóság gátőrei és műszaki szakemberei folyamatosan védekeznek, fokozott járőr- és figyelőszolgálatot tartanak. A zsilipeket lezárták.

Az Igazgatóság területéről az árhullám péntekre mindenhol levonul, kivéve a Rába völgy Rum-Kám feletti szakaszát, ahol csak lassabban (2-3 nap alatt), elnyújtott apadással fog távozni a felgyülemlett völgyi víz.

A jelentős árvíz következtében Csákánydoroszlón a Rába hídnál mintegy 120 m3 uszadék torlódott fel. Két nagy fatörzs tartja a kialakult torlaszt, s ezzel szinte teljesen elzárja a víz útját, akadályozza annak lefolyását. Miután az árhullám a folyó ezen szakaszán levonult, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság csütörtökön haladéktalanul megkezdte a helyreállítási munkát, az uszadék és a fatörzs eltávolítását.

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság továbbra is hidrológiai és vízkárelhárítási ügyeletet tart. Hidrológus munkatársaik folyamatosan kapcsolatban állnak az Országos Meteorológiai Szolgálattal és a külföldi vízügyi kollégákkal. Hidrológiai mérőcsoportjaik szükség szerint vízhozam mérést végeznek. Gátőreik és műszaki szakembereik a területükön állandó, fokozott figyelőszolgálatot és folyamatos bejárást tartanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!