Hírek

2014.03.12. 12:34

Újra bíróság előtt a celldömölki anyagyilkos

Helybenhagyta a Győri Ítélőtábla a celldömölki anyagyilkosra első fokon kiszabott 16 év fegyházbüntetést.

Simon Erzsébet

Legalább tízszer szúrta meg késsel az édesanyját tavaly januárban az a celldömölki férfi, akire első fokon tizenhat év fegyházbüntetést szabott ki a Szombathelyi Törvényszék. Emberölés bűntettét rótta Cs. Zoltán terhére dr. Füzi Erzsébet bíró, s a vádlottat tíz évre a közügyek gyakorlásától is eltiltotta. A férfi feltételes szabadságra legkorábban a büntetés kétharmad részének letöltése után bocsátható. A verdiktet az ügyész tudomásul vette, az anyagyilkos és a védője elsődlegesen a minősítés vonatkozásában, másodlagosan enyhítésért jelentettek be fellebbezést. A Győri Ítélőtábla kedden tárgyalta az ügyet.

A különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt Cs. Zoltán ellen indult büntetőügyben a másodfokú eljárásban az ítélőtábla az elsőfokú bíróság határozatát helybenhagyta. Az elsőfokú bíróság az eljárási szabályokat betartva megfelelő körben folytatta le a bizonyítási eljárást, a tényállás megalapozott, a bűnösségre vonatkozó következtetés okszerű, a minősítés törvényes.

A védelem fellebbezésére figyelemmel az ítélőtábla kiemelte, hogy a különös kegyetlenség, mint minősítő körülmény a szakértői megállapításokból is kitűnik. Az erős felindulásban elkövetett emberölés, mint védelmi hivatkozás nem fogadható el. Azt egy sértetti megelőző magatartás sem alapozza meg, amiből levezethető lenne a vádlotti cselekmény. A vádlott indok nélküli, kontrollálatlan indulata, tudatszűkült állapota az ittasságára vezethető vissza, így az indulatkitörését a vádlott önhibája okozta. Italozó életmódja miatt Cs. Zoltán többször is konfliktusba került a vele élő édesanyjával. Tavaly január 18-án, amint a férfi hazaért a borozóból, ismét szóváltásba keveredtek. A férfi a vita során egy húsz centi pengéjű késsel legalább tízszer megszúrta az anyját, aki hiába próbált menekülni, perceken belül elhalálozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!