Hírek

2013.01.15. 14:25

Újra járási székhely: Negyvenezer ember ügyeit intézik a sárvári hivatalban

Sárvár - A közigazgatási reform során Sárvár visszanyerte járási székhely rangját. Január 2-án a Sárvári Járási Hivatalban is megkezdődött a munka: az új okmányirodát dr. Szabó Erika államtitkár is megtekintette.

Nagy Ildikó

Január első hetében minden munkanapon járási hivatalt avattak Vas megyében. Az ünnepi alkalmak sorát a sárvári ünnepség zárta, ahol dr. Szabó Erika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára is tiszteletét tette és köszöntötte az új hivatalok vezetőit, dolgozóit. Feltehetően nem véletlen, hogy éppen Sárvárra érkezett az államtitkár, ennek feltehetően az is oka volt, hogy Sárvár önkormányzata példaértékű együttműködésről tett tanúbizonyságot a járási hivatalok beindításával kapcsolatos munka során. Nem csak hozzáállásával segítette a minél gördülékenyebb átállást, anyagi áldozatot is vállalt annak érdekében, hogy a sárvári és a város környéki polgárok minél jobb körülmények között intézhessék ügyeiket: a járás részére átadott épületrészben vállalta az okmányiroda kialakítását. Az ünnepségen Kondora István polgármesternek - aki presztízsnövelő tényezőként értékelte, hogy Sárvár járási központ lett - ezért is köszönetet mondott Harangozó Bertalan megyei kormánymegbízott.

 

A Sárvári Járási Hivatal épülete, amelyben a város anyagi támogatásával egy új okmányirodát alakítottak ki. Fotó: Kiss Teodóra

 

- A sárvári járásban 39 969 ember él, így elmondhatjuk, hogy a szombathelyi után ez a második legnagyobb járása Vas megyének. Északon a Győr-Moson-Sopron megyei soproni és kapuvári, keleten a celldömölki, délen a Zala megyei zalaszentgróti, nyugaton a kőszegi, szombathelyi és a vasvári járással határos. A járást negyvenkét település alkotja, két város a székhely Sárvár és Répcelak , valamint negyven község - mondta el érdeklődésünkre dr. Galántai György, a Sárvári Járási Hivatal vezetője.

- A Sárvári Járási Hivatal - akárcsak a szombathelyi és a körmendi - a teljes szakigazgatási palettával rendelkezik: gyámhivatal, építésügyi hivatal, állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hivatal, földhivatal, munkaügyi kirendeltség, népegészségügyi intézet tartozik hozzá. A lakosság leggyakrabban mégis a két város okmányirodáján válik a járási hivatal ügyfelévé. A Sárvári Járási Hivatalt 34 fős központi és 98 fős teljes létszámkerettel állították fel. A zömében az önkormányzatoktól átvett ügyintézők arra törekednek, hogy az új struktúrában az ügyintézés gyorsabb és udvariasabb legyen. A hivatal a járás településeinek nagy részén ügysegédekkel segíti a helyi önkormányzatok jegyzőitől átvett hatáskörökkel kapcsolatos ügyintézést -  tette hozzá dr. Galántai György.

A nős, kétgyermekes hivatalvezető kinevezését megtisztelő kihívásnak tartja, és mint azt érdeklődésünkre elmondta, a települési önkormányzatokkal, a hivatalhoz került szakhatóságokkal szorosan együttműködve szeretne eredményeket elérni a hatékony nemzeti közigazgatás megvalósításában.

Dr. Galántai György állatorvosként 1994-ig Szelestén, Pósfán és Ölbőn praktizált. Igazgatási és járványügyi szakállatorvos. Kinevezése előtt 18 évig Szeleste polgármestere volt. A Sághegy Leader Egyesület elnöke, a Sárvár Kistérsége Területfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Dr. Galántai György, a Sárvári Járási Hivatal vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!