Hírek

2016.01.13. 19:06

Újraéledhet a vadregényesen lepusztult döröskei tó

Hasznosulni látszik a döröskei tó, pontosabban víztározó. Most szinte üres a medre, a javítási, karbantartási munkák miatt kellett leereszteni. A Bogrács patak tölti újra.

Bakos Ágnes

Fatuskók és kagylóhéjak „lakják” a tómedret, nem vidám látvány, de muszáj volt leereszteni a vizet, hogy el tudják végezni a karbantartási munkákat - mutatta Horváth Gyula, a területet bérlő cégek egyik ügyvezetője. Három plusz egy éves szerződéssel vették bérbe a tavat, illetve tározót az osztrák tulajdonosától. A vízügyi igazgatóság kötelezi a bérlőt, illetve a tulajdonost a szükséges felújítási munkák elvégzésére, akkor kaphat csak engedélyt a tó horgászathoz és természetesen strandoláshoz is. Van bőven munka a tóban és a tó körül. A zsilipen látszik, hogy harmincéves: - Ki kell cserélni a zsilipkaput, új korlát kell. A betonszerkezeten nyomot hagyott az idő, ki kell javítani.

Október elsejétől kezdhették a víz leeresztését a döröskei tóból, víztározóból, ezt környezetvédelmi szempontok döntik el. Decemberre apasztották el a tározót, tíz centiméterenként fogyott el a víz. Az élő kagylók visszavonultak a vízzel együtt, a lakatlan kagylóhéjak maradtak a mederben. Egyébként a kagyló jelenléte a víz tisztaságát jelzi, így nincs ok az aggodalomra.

A zsilip javítása csak a kezdet lesz, a víznél adódik majd a nagyobb munka. A gátnál alacsony betonfalba ütközik a víz, fölötte a parton sejtkövek. Ezeket ki kell pucolni, sőt, lehet, hogy újakra lesz szükség. A betonfalat megkezdte az idő és kimosta a víz: ki kell cserélni. - Az előzetes kalkuláció szerint ez 25 millió forint lesz - mondta a javításokról Horváth Gyula. A munkákat el kell végezni, különben bírságol a vízügy, meg különben is nagy tervei vannak a bérlőnek, aki inkább előbb, mint utóbb, tulajdonos lenne. - Fél éve tárgyalunk, keressük a megfelelő árat a tulajdonossal. Készül már az út: körbesétálható lesz tavaszra a tó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!