Hírek

2009.02.06. 03:27

Uniós támogatás az új centrumra

<b> Répcelak </b> - Európai színvonalú főtérről álmodtak a városban, s ez meg is valósulhat hamarosan az unió jóvoltából. A beruházás összegének több mint hetven százalékával támogatja az európai országok közössége a lakiak elképzelését.

Simon Erzsébet

Hét esztendővel ezelőtt kapott városi rangot a megyehatár települése. Répcelak településszerkezetét, elrendezését tekintve még most is inkább falusias jellegű. Hiányzik valami, ami látványában is a városias képet tükrözné. Egy területi főépítészi vélemény adta meg a kellő inspirációt a képviselő-testületnek még négy évvel ezelőtt a változtatásra. Akkor ugyan még nem tudták, hogy lesz-e valaha annyi pénzük, amiből megújíthatnák a település centrumát, de kiírták a pályázatot a városközpont tanulmánytervére. A győztes elképzelést aztán továbbgondolva - amikor erre lehetőség nyílt - uniós támogatásra pályáztak. Sikerrel is jártak, így nagy valószínűséggel két és fél év múlva újfent ünnepelhetnek, méghozzá az új főterük elkészültét.

A hétfő esti közmeghallgatáson a polgármesteri hivatal műszaki csoportjának vezetője, Mérgesné Stumpf Ildikó ismertette, mit is szeretnének megvalósítani a csaknem négyszázmillió forint uniós pénzből. Megújítják, illetve átépítik a lámpás kereszteződéstől a 46-os számú házig a Bartók Béla utcát, az Úttörő utcát a 2. számú épületig, továbbá a rendőrség épületéig a Jókai utca útburkolatát, járdáit, kocsibeállóit is renoválják. A Bartók Béla utcában és a Jókai utcában az útburkolat aszfaltos kialakítású kiemelt szegéllyel, futósorral, az Úttörő utcában a térkő burkolat szintén kiemelt szegéllyel, futósorral készül. Út- és járdatengely korrekció szükséges az evangélikus templom előtti csomópontban. Megszűnik a kereszteződésben lévő, néha a beláthatóságot zavaró sövényháromszög. Elbontják a templom előtti, illetve jobb oldali kerítést. A templom mellett a jelenleg is parkolásra használt területen kialakítanak 19 gépkocsi elhelyezésére alkalmas, térkő burkolattal, kiemelt szegéllyel és díszkandeláberekkel ellátott parkolót. Megújul a templom környezete is. Az egyházi épület körül díszburkolatos járdát, kerékpártárolót építenek, növényzetet telepítenek. A zöld területen helyet kap egy Luther Márton mellszobor is.

A művelődési otthon és könyvtár parkjának belső úthálózata is átépül. A legszembetűnőbb változás a központi dísztér kialakítása egy térkő burkolattal ellátott útkereszteződéssel, valamint a közepén egy impozáns kialakítású díszmedence szökőkúttal. Körülötte díszkandeláberek, díszvilágítás és kényelmes padok sora emeli a tér élvezeti értékét.

A jelenleg fehér murva kaviccsal és betonnal borított tér szintén térkő burkolatot kap. Az épület északnyugati sarkán a paplakkal szemben lévő parkoló megszűnik, helyette egy kerékpártároló készül, ugyanúgy, mint a könyvtár bejárata felőli oldalon.

Megújul az épület mögötti parkoló is, melyhez kapcsolódóan a rendőrség épülete mellett húzódna egy szervizút. Ennek a Jókai utca felőli kereszteződésében húsz gépkocsi elhelyezésére alkalmas parkolót alakítanak ki.

Az uniós támogatás csaknem eléri a 400 millió fortot

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!