Hírek

2012.11.23. 21:55

Ünnepeltek a szemétégető ellenzői

Szentgotthárd, Heiligenkreuz - Nem épül meg a magyar-osztrák határ közelébe tervezett szemétégetőmű – ezt maga a beruházó jelentette be nagy nyilvánosság előtt.

Burkon László

– Amint az várható volt, a heiligenkreuzi hulladékégető felépítését tervező BEGAS jogutódja, az Energie Burgenland elnökségi szóvivője, Michael Gerbavsits az ORF Burgenlandnak adott interjújában bejelentette, végleg lemondtak a hulladékégető megvalósításáról – közölte Soós Zoltán, a PRONAS környezetvédő szervezet aktivistája.

Az utóbbi években bekövetkezett változások miatt a hulladékégetőt már nem tartják gazdaságosnak, és az nem illik bele az Energie Burgenland üzleti stratégiájába – nyilatkozta Michael Gerbavsits. Arra a kérdésre, hogy ehhez a döntéshez milyen mértékben járult hozzá az évek óta tartó, rendkívül nagymértékű osztrák és magyar tiltakozás, a szóvivő kitérő választ adott. A PRONAS véleménye szerint viszont egyértelműen ez volt az egyik legfontosabb tényező, amely megakadályozta a terv megvalósítását. E nélkül már régen állna az égetőmű.

Az osztrák BIGAS és a magyar PRONAS aktivistái együtt ünnepeltek a szóvivő bejelentését követően. Fotó: PRONAS

A fellebbezési lehetőségek maximális kihasználásával a tiltakozóknak sikerült az engedélyezési folyamatot jelentősen meghosszabbítani, és ez vezetett ahhoz, hogy az osztrák Közigazgatási Bíróság, majd a Környezetvédelmi Szenátus csak idén érvénytelenítette az első- és másodfokon kiadott építési engedélyeket. Ekkora már várható volt, hogy a BEGAS, illetve a jogutódja nem fog mindent elölről kezdve újra nekifutni a projekt megvalósításának.

A PRONAS nagy sikernek értékeli azt, hogy egy példás összefogással sikerült megakadályozni ezt az őrült tervet – tette hozzá Soós Zoltán, egyben köszönetet mondott mindazoknak, akik ebben aktívan közreműködtek Magyarországon és Ausztriában is. A BEGAS a hulladékégetővel kapcsolatos tervek megvalósítására 5 millió eurót (1,5 milliárd forintot) költött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!