Hírek

2017.09.04. 19:20

Utat újítottak, búcsút ültek Nagytilajon

NAGYTILAJ Kisasszony-napi kápolnai búcsúra hívta a falu lakóit és az elszármazottakat az önkormányzat. A misét a tilaji kápolnába tervezték, de a rossz időjárás miatt nehéz volt feljutni a szőlőhegyre. A programokat így a falu templomában és kultúrházában tartották meg.

Pogács Mónika

- A búcsút egy héttel korábbra hoztuk, hogy ne ütközzön a vasvárival, így mi is el tudunk arra menni, és a vasváriak is a vendégeink lehettek - mondta Horváthné Kántor Klára polgármester.

A kápolnát a tilaji szőlőhegy tetején még 1908-ban építették a falu gazdái, azóta a hegy ékessége. - Jövőre ünnepeljük az épület 110 éves jubileumát. Akkor, ha törik, ha szakad, bármilyen idő is lesz, ott tartjuk meg a búcsút - hangsúlyozta a polgármester. Minden évben összejönnek búcsúkor a településen élők és az elszármazottak.

A temetőkhöz vezető felújított utat mutatta meg Horváthné Kántor Klára, Nagytilaj polgármestere Fotó: Szendi Péter

- A jeles nap mutatja, hogy elkezdődik a falu életében fontos őszi betakarítás, ilyenkor mennek el a fecskéink is. A régiek fecskehajtó napnak is nevezték a búcsút - emlékeztetett a faluvezető. Arról is mesélt: Nagy Gáspár Hegyi Búcsú című versét a tilaji hegyi kápolna ihlette. - A verset minden évben elszavalja valaki nálunk a búcsú alkalmából. Általában Lekics Evelin, aki a vasvári versmondó versenyre is ezt a költeményt viszi rendszeresen, hiszen magáénak érzi, ahogy mi nagytilajiak mindannyian - tette hozzá. A búcsú programjába egy előadás is belefért: Vízvári Sándor borász a Tőkétől a pohárig címmel beszélgetett az érdeklődőkkel a szőlőművelésről, a borkészítésről. - Úgy alakult, hogy egyre több szőlőbirtok lesz elhagyatott. Most mi is beadtunk egy pályázatot a szőlőhegyi revitalizációs programra. A zárkerti ingatlanon önkormányzati terület is van. Erre több gyümölcsfát, szőlőt ültetünk, pályázati siker esetén. Szeretnénk, ha a hegy újra életre kelne - adott magyarázatot a polgármester arra, miért szerveztek a búcsú napjára szőlészeti előadást is. A településvezető említett még egy tervet: - Beadtunk egy pályázatot, melyet a kistelepülések fejlesztésére írtak ki. Ebből a járdákat, a felső buszmegállót, valamint az internetszoba feljáróját újítanánk meg - sorolta. Szintén támogatásból, az adósságkonszolidáció 2 millió 950 ezer forintjából költhettek a három tilaji temetőhöz felvezető 750 méteres út felújítására. Ehhez az önkormányzat is hozzájárult. Kántorné Horváth Klára az őszi önkormányzati kiadások közt a beiskolázási segélyt említette még. Az összesen tíz óvodásnak 10 ezer, a kilenc általános és három középiskolásnak tanulónként 15 ezer forintot adott a falu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!