Hírek

2012.08.21. 16:22

Utazásra ítélt betegek

Megyei körkép - Folyamatban van az egészségügyi rendszer újraszervezése. A betegeknek többet kell utazniuk. A megyében is átalakult a kórházi struktúra, aktív ágyak szűntek meg a körmendi és a celldömölki kórházban is. A betegeknek többet kell utazniuk az ellátásért.

Bajdó Bettina

Július 1-től új struktúra szerint működik az egészségügy, amelyben az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat  oly módon határozta meg az egészségügyi szolgáltatók területi ellátási kötelezettségeit, hogy az országban ne legyen lefedetlen térség.  A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet  portálján tájékoztatókat  közöl arról, hogy az ország egyes településein élő betegek hol kapják meg a szükséges ellátásukat. Az adatokból  egyértelmű, hogy a több szintű ellátás esetenként nagyon hosszú utazásokra kényszeríti majd a betegeket.

A tek2012.gyemszi.hu honlapon bárki tájékozódhat a térségi ellátásokról. Ebből kiderül például, hogy Őriszentpéterről csecsemő- és gyerekgyógyászati gondokkal a zalaegerszegi, tüdő-, mellkassebészeti problémákkal Szombathelyre kell menniük a betegeknek. Az alsószölnöki páciensek a legtöbb ellátást a Markusovszky kórházban vehetik igénybe, égési sérülésekkel Győrbe kell menniük. A velemérieknek a legtöbb betegséggel Zalaegerszegre kell utazniuk, az idegsebészeti, a reumatológiai ellátást és a sugárterápiát viszont Szombathelyen vehetik igénybe. Győrbe kell utazniuk, ha  csecsemő- és gyermekkardiológiai ellátásra szorulnak. Ugyanez a helyzet a Szőcén, az Andrásfán és a Mikosszéplakon élőkkel. A  bobai lakosok nagyrészt a Markusovszky kórház ellátási területéhez tartoznak, viszont a szülészeti-nőgyógyászati kezeléseket Celldömölkön vehetik igénybe. Szívsebészeti gondokkal a közel 70 kilométer távolságra lévő Zalaegerszegre kell utazniuk. Az addiktológiai ellátást pedig a 83 kilométerre lévő Győrben vehetik igénybe.

Dr.   Lórántffy Mária, az Országos Mentőszolgálat Nyugat-dunántúli Regionális Mentőszervezetének megbízott orvosigazgatója elmondta,  az interneten elérhető adatbázist használják a kollégák is, ebből  pár kattintás után kiderül, hogy egyes településen élők egyes betegségtípusokkal mely kórházhoz tartoznak.
 
- A megyében is átrendeződött  júliustól a helyzet  - folytatta az orvosigazgató. - Két kórházban, a körmendiben és a celldömölkiben is aktív ágyak szűntek meg. Az őrségi és a hegyháti települések egy része Szombathelyhez, egy része  Zalaegerszeghez került. Ez nem okoz gondot a mentőszolgálatnál.  Akkor is fogadják a kórházak a beteget, ha Szombathelyre, s akkor is, ha Zalaegerszegre viszik.
 
Az átalakítás óta a feladatszám nem emelkedett a mentőknél, viszont a futási idő és a betegek utazási ideje megnőtt. Az aktív kórházi ágyak megszűnése miatt most más intézményekbe kell vinni a betegeket. Bizonyos betegségekkel a Celldömölk, a Szentgotthárd és a Körmend környékén élőknek kell főként többet utazniuk, hiszen eddig őket ellátták a kis kórházakban is. Az orvos-igazgató hangsúlyozta,  jelenleg is tart még az átmeneti időszak, s folyamatosan küldik  az észrevételeket. 

 


 

Mint azt már megírtuk, július 1-től új struktúra szerint működik az egészségügy, amelyben az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat oly módon határozta meg az egészségügyi szolgáltatók területi ellátási kötelezettségeit, hogy az országban ne legyen lefedetlen térség. A betegeknek elsősorban továbbra is háziorvosukat kell felkeresniük, ők a beutalási rend ismeretében a megfelelő intézménybe irányítják őket. Az új struktúrában a csaknem 44 ezer 400 aktív ágynak mintegy öt százaléka, azaz 2 ezer 150 ágy szűnt meg, míg a krónikus ellátásban a mintegy 27 ezres ágyszám szinte változatlan maradt. Megyénkben az átalakítás főként a celldömölki és a körmendi kórházat érintette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!