Hírek

2013.02.28. 08:01

Árvízhelyzet Vas megyében - Sárvárra is elért az ár

Csütörtökre elérte a Rába árhulláma Sárvárt. Délután négy órakor a város melletti Rába-hídnál kisebb tömeg gyűlt össze. Mindenki a Rábára volt kíváncsi.

Benkő Sándor

Így volt ez 1965-ben is, amikor a mostanihoz hasonlóan pálcikákat tűztek az emberek a partoldalra, majd rémülten tapasztalták, hogy növekszik a víz magassága.

Csütörtökön is szinte szemmel láthatóan nőtt a Rába szintje. A város felé erős gát áll az útjában, viszont a másik oldalon a hegy lábáig öntött ki, elöntve a szántókat, a kiskerteket. A régi úton lévő öreg híd pillérei között máskor csak a fű, cserje van, most azonban az átzúdúló víz alig bír áttörni köztük. A Sótony és Ikervár közti útszakasz átfolyás miatt le van zárva. Ott is sok a kíváncsiskodó.

 

Ameddig a szem ellát a Rába folyó, a Herpenyő, a Csecsér patakok rohanó egyvelege fedi be a tájat. Visszafelé Sárvárnál már jóval magasabb a víz, mint másfél órával korábban. Állítólag estefelé tetőzik a Rába Sárvárnál. A vízügy szakemberei folyamatosan mérik a folyó magasságát, sebességét.

 

Lassan, de apad

Körmendnél apadt, Sárvárnál tetőzött a Rába csütörtökön. Még mindig több százan védekeznek az árvíz ellen.

– Ez már nem is olyan vészes – mutat körbe a molnaszecsődi udvaron Passné Varga Tímea csütörtökön délelőtt. Pedig akár kesereghetne is: a takaros udvar nagy része ugyanis víz alatt van.

Az ötéves Szofi sírdogált is szerdán délután, amikor látta, hogy a kerti csúszda vízben áll. Tímea azt mondja, 1999-ben költöztek a Kossuth utcai házba, és 2009-ben már megtapasztalhatták, mekkora úr a Rába. A faluban jól tudják, hogy a Kossuth utca hét házát veszélyezteti az ár, így mire Tímea szerdán délután hazaért körmendi munkahelyéről, – Varga Gyula polgármester irányításával – a házat már körberakták homokzsákokkal, így a házat „elkerülte” a víz.

 

Passné Varga Tímeáék házát megvédték a homokzsákok (Fotó: Kiss Teodóra)

 

Egy kicsit összeszorul a szíve, ha arra gondol, mikorra lesz zöld pázsit az udvaron, de azt mondja, örül, hogy ennyivel megúszták.

Molnaszecsődről és Magyarszecsődről szerdáról csütörtökre virradóra már levonult az ár, éjszaka azonban figyelőszolgálatot tartottak a vízügyi igazgatóság és a katasztrófavédelem munkatársai. A Körmendi Járás Helyi Védelmi Bizottsága jóvoltából ellátmányuk is volt: a nyirkos hidegben jól is esett a „figyelőknek” a párizsis szendvics.

 



A Körmendi Járás Helyi Védelmi Bizottságának elnöke, Gombásné Nardai Ibolya és Király Lajos, a körmendi katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője szerdán hajnalban végigjárták a Rába-menti településeket, majd a rendkívüli bizottsági ülés után a helyszínen koordinálták a védekezést: több százan – köztük rázsós középiskolás diákok is – töltötték a homokzsákokat.

 

 



Körmendnél szerdán délután tetőzött a folyó, utána lassú apadás kezdődött. Rum és Kám között csütörtökön délelőtt tetőzött a Rába, de lakott területeket nem veszélyeztetett. A Csörnöc is kilépett a medréből, de a 8-as főút forgalmát nem zavarta a víz. Csütörtökön már Sárvár térségére koncentráltak a védekezésben részt vevő szakemberek, délelőtt a Sárvári Járás Helyi Védelmi Bizottsága is ülésezett.

Az ülésen döntöttek arról, hogy a polgármesterek megszervezik az árterületen tartózkodók értesítését. A víz által esetlegesen veszélyeztetett állattartó telepek vezetőit is figyelmeztették, az erdészet illetékeseitől pedig azt kérték, hogy ne dolgozzanak az ártérben.

Ikerváron is akadt dolguk a védekezésben részt vevőknek: egy magasan fekvő lakóházhoz vezető utat ugyanis elzárt a víz, egy felnőtt és négy gyermek elhelyezését kellett megoldani, ez az önkormányzat segítségével sikerült is. Csütörtök délután is több lezárt útszakasz volt a megyében. Egyebek mellett Sótony és Ikervár, Acsád és Bük, Vasegerszeg és Nagygeresd között sem lehetett közlekedni.


 

 

 

Percről-percre


Összefoglaló – 18:00

A mai napon 7 településen volt szükség helyi vízkár miatti belterületi védekezésre, illetve Sárváron és Rábapatyon folyamatos figyelőszolgálatot tart a katasztrófavédelem, a vízügy és a polgárőrség. 

A katasztrófavédelem részéről összesen 19 hivatásos és 8 önkormányzati tűzoltó, valamint öt önkéntes tűzoltó egyesület 22 fővel vett részt a védekezési, illetve szivattyúzási munkákban. 

Az áradás miatt 5 fő kitelepítésére került sor a mai napon. Ikerváron egy magasan fekvő lakóházhoz vezető utat elzárt a víz, a házban lakó 1 felnőtt és 4 gyerek ideiglenes elhelyezését az önkormányzat biztosította.

9:30-tól ismét megkezdte működését a Veszélyhelyzeti Központ, és koordinálja a védekezési feladatokat.

A katasztrófavédelem és a vízügyi igazgatóság szakemberei átcsoportosították az erő-és eszközállományt Sárvár térségébe, ahol felkészülnek a védekezésre és folyamatos figyelőszolgálatot látnak el. A településeket a katasztrófavédelem hivatásos tisztjei koordinálják a felkészülést.

10:30-kor rendkívüli ülést tartott a Sárvári Helyi Védelmi Bizottság, ahol határozat született, hogy a polgármesterek helyi erők igénybevételével értesítsék az árterületen tartózkodókat az álhullám érkezéséről, továbbá arról, hogy az ott levő állattartó telepekről el kell szállítani az állatokat, illetve felszólították az erdészetet, hogy ne végezzenek munkát az ártérben.

Megerősített szolgálatot lát el a rendőrség, akik a polgárőrök tevékenységét is koordinálják.

A három nap alatt a katasztrófavédelem részéről mindösszesen 30 településen került sor védekezésre. Vízszivattyúzási, áteresz-tisztítási és homokzsákolási feladatokat láttak el a tűzoltók. A védekezési munkákban összesen 18 önkéntes tűzoltó egyesület vett részt 148 fővel, három önkormányzati tűzoltó-parancsnokság 27 fővel, valamint a három katasztrófavédelmi kirendeltség és a megyei igazgatóság 55 fővel. Alkalmazásra került továbbá az Őrség Mentőcsoport 30 fővel és 10 technikai eszközzel. 

A védművek kiépítéséhez ez idáig összesen 26.000 homokzsákra volt szükség. Az árvíz miatt két családnak kellett ideiglenesen elhagyni otthonát Szakonyfaluban, egy családnak, 1 felnőttnek és 4 gyermeknek Körmenden, valamint további egy családnak, 1 felnőttnek és 4 gyermeknek Ikerváron. A családok az ár levonulásáig rokonoknál szálltak meg.

Vas megye területén a három nap alatt közel 20 útszakasz volt teljesen lezárva a vízátfolyások miatt. 


Jelenleg:

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság 17:00-tól másodfokúra módosította az árvízvédelmi készültséget a Rába sárvári szakaszán. A vízszint jelenleg 400 cm, és tovább emelkedik.

A vízügyi igazgatóság és a katasztrófavédelem a polgárőrség bevonásával folyamatos figyelőszolgálatot tart a kockázati helyszíneken.
30 fővel és 10 technikai eszközzel készenlétben áll az Őrség Mentőcsoport, 6-6 fővel riaszthatók az önkormányzati tűzoltó-parancsnokságok egységei, valamint szükség esetén más rendvédelmi szervek is alkalmazhatók.

A lezárt útszakaszok számában nincs változás.


13:30

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint a Rába sárvári szakaszán elrendelték az elsőfokú árvízvédelmi készültséget. A folyó vízszintje jelenleg is emelkedik.

A megyei katasztrófavédelmi  igazgatóság a következő intézkedésekről számolt be: Kámi, Jáki, és Gencsapáti Önkéntes Tűzoltó Egyesület, valamint a Csepregi és Vasvári Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokságok egységei szivattyúzási feladatokat hajtottak végre.

9:30-tól ismét megkezdte működését a Veszélyhelyzeti Központ, és koordinálja a védekezési feladatokat.

A katasztrófavédelem és a vízügyi igazgatóság szakemberei átcsoportosították az erő-és eszközállományt Sárvár térségébe, ahol felkészülnek a védekezésre és folyamatos figyelőszolgálatot látnak el. A településeken a katasztrófavédelem hivatásos tisztjei koordinálják a felkészülést.

10:30-kor rendkívüli ülést tartott a Sárvári Helyi Védelmi Bizottság, ahol határozat született, hogy a polgármesterek helyi erők igénybevételével értesítsék az árterületen tartózkodókat az árhullám érkezéséről, továbbá arról, hogy az állattartó telepekről el kell szállítani az állatokat, illetve felszólították az erdészetet, hogy ne végezzenek munkát az ártérben.

Megerősített szolgálatot lát el a rendőrség, akik a polgárőrök tevékenységét koordinálják.

Ikerváron egy magasan fekvő lakóházhoz vezető utat elzárt a víz, a házban lakó 1 felnőtt és 4 gyerek ideiglenes elhelyezését az önkormányzat biztosította.

Vas megye területén teljes útzár van érvényben a következő útszakaszokon:

•Molnaszecsőd-Katafa összekötő út

•Csörötnek- Rönök

•Csörönek-Vasszentmihály

•Sorkifalud-Gyanógeregye

•Pinkmindszent-határátkelő

•Felsőmarác-Csákánydoroszló

•Vasegerszeg-Nagygeresd

•Acsád-Bük

•Sótony-Ikervár

 

10:30

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint Szentgotthárdnál elsőfokúra minősítette vissza az árvízvédelmi fokozatot a Rába szentgotthárdi szakaszán. Körmendnél tegnap délután tetőzött a folyó, de továbbra is fenntartják a harmadfokú készültséget. Az éjszaka folyamán tetőzött a vízszint Magyarszecsőd és Molnaszecsőd térségében is - tájékoztat honlapján a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A Rába-völgyben rendkívül gyorsan terjed a nagytömegű árvíz, valószínűen csekély ellapulással. Tegnap Sárvárnál továbbra is lassú, egyenletes vízszintemelkedés volt tapasztalható. A Rum-Kám térségben ma reggel 8 órakor tetőzés közeli állapotban volt a völgy.

Az igazgatóság előrejelzése szerint ma késő délutánra, estére leérkezik a völgyi árhullám Sárvárra, ahol komoly völgyi elöntésre, II.-III. árvízvédelmi készültségi fokozat közötti vízállásra kell számítani (400-450 cm).

Végrehajtott intézkedések:

Az éjszaka folyamán a vízügyi igazgatóság és a katasztrófavédelem a polgárőrség bevonásával folyamatos figyelőszolgálatot tartott fenn a kockázati helyszíneken, védekezési munkára éjszaka nem volt szükség.

A katasztrófavédelem és a vízügyi igazgatóság szakemberei átcsoportosították az erő-és eszközállományt Sárvár térségébe, ahol felkészülnek a védekezésre. A helyszínen a katasztrófavédelem hivatásos tisztjei koordinálják a felkészülést.

10:30-kor rendkívüli ülést tart a Sárvári Helyi Védelmi Bizottság, ahol egyeztetik a védekezési feladatokat.

Vas megye területén teljes útzár van érvényben a következő útszakaszokon:

Félpályás útzár van érvényben a következő útszakaszokon:

 

9.30

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a Rába folyó február 27-én 15 órakor 507 cm-es vízállással tetőzött Körmendnél. Jelenleg Sárvár felé levonulóban van az árhullám. A térségben a leginkább veszélyeztetett terület Ikervár és Sótony települések között található.

Teljes útzárral érintett útszakaszok a megyében:

- 7452-es számú úton a 3+650 és a 5+350 kilométerszelvény között, a Vasalja és Kemenestaródfa  közötti útszakaszon.

- 8708-as számú úton, a 7+100 kilométerszelvénytől a határátkelőig, a Körmend és Pinkamindszent közötti útszakaszon.

- 74172-es számú úton, a 0+000 és a 2+700 kilométerszelvény között, a Csákánydoroszló és Felsőmarác közötti útszakaszon.

- 7453-as számú úton, a 15+800 és a 17+ 100 kilométerszelvény között, a Csörötnek és Rönök közötti útszakaszon.

- 7454-es számú úton, a 0+500 és a 3+900 kilométerszelvény között, a Csörötnek és Vasszentmihály közötti útszakaszon.

- 7445-es számú úton, a 0+400 és a 4+380 kilométerszelvény között, a Molnaszecsőd és Katafa közötti útszakaszon.

- 7451-es számú úton a 27+800 és a 31+260 kilométerszelvény között, a Csákánydoroszló és Ivánc közötti útszakaszon.

- 7446-as számú úton, a 7+700 és a 10+573 kilométerszelvény között, a Halogy és Csákánydoroszló közötti útszakaszon.

- 8703-as számú úton, a 4+700 és a 5+520 kilométerszelvények között, a Sorkifalud és Gyanógeregye közötti útszakaszon.

- 7451-es számú úton, a 15+748 és a 25+273 kilométerszelvény között, az Ispánk és Ivánc közötti útszakaszon.

- 7461-es számú úton, az 1+300 és a 2+700 kilométerszelvény között, a Rátót és Rábagyarmat közötti útszakaszon.

- 74168-as számú úton a 0+500 és a 0+900 kilométerszelvény között, Körmend térségében.

- 8631-es számú főúton a 0+0 kilométerszelvény és az 1+390 kilométerszelvény között, a Vasegerszeg és Nagygeresd közötti útszakaszon.

- 8637-es számú úton a 0+0 és a 2+93 kilométerszelvény között, a Bük és Acsád közötti útszakaszon.

Félpályás útzárral érintett útszakaszok a megyében:

- 8611-es számú úton, a 32+ 800 és a 32+950 kilométerszelvény között, a Kenyeri és Vönöck közötti útszakaszon.

- 8452-es számú úton, a 8+100 és a 8+150 kilométerszelvény között, Ostffyasszonyfa térségében.

- 8458-as számú úton, a 9+130 és a 9+300 kilométerszelvény között, Bögöt térségében.

- 86-os számú főút, a 48+400 és a 49+300 kilométerszelvény között, Körmend térségében.

- 8638-as számú úton, a 6+20 és a 6+610 kilométerszelvény között, a Salköveskút és Acsád közötti útszakaszon.

 

Lezárt alsóbbrendű utak az Útinform tájékoztatása szerint (7 óra 20-as adatok):

1. a 7445-ös jelű Molnaszecsőd és Katafa közötti út, 0+400 km-4+380 km között

2. a 7446-os jelű Halogy és Csákánydoroszló közötti út, 7+700 km -10+573 km között

3. a 7451-es jelű Csákánydoroszló és Ivánc közötti út, 27+800 km- 31+260 km között

4. a 7451-es jelű út Ispánk és Ivánc között, 15+748-25+273 km között

5. a 7453-as jelű Csörötnek és Rönök közötti út, a 8-as főútig 15+800 km-17+100 km között

6. a 7454-es jelű Csörötnek és Vasszentmihályfa közötti út, 0+500 km- 3+900 km között

7. a 7461-es jelű Rátót-Rábagyarmat közötti út, 1+300-2+700-as km között

8. a 8631-es jelű út Vasegerszeg-Nagygeresd közötti út, 0+000-1+390-es km között

9. a 8637-es jelű összekötő út 0+000–2+93 km között, Acsád–Bük

10. a 8703-as jelű Sorkifalud és Gyanógerenye közötti út, 4+700 km- 4+520 km között

11. a 8708-as jelű Körmend és Pinkamindszent közötti út, 7+100 km- a határátkelőig

12. a 74168-as jelű út Körmend körzetében, 0+500-0+900-as km között

13. a 74172-es jelű Csákánydoroszló és Felsőmarác közötti út, 0+000 km-2+700 km között

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!